НОВИНИ


Нетаняху: Ликвидирани са наследниците на Насрала в ръководството на „Хизбула“

6 2465 08.10.2024
Нетаняху: Ликвидирани са наследниците на Насрала в ръководството на „Хизбула“
Бенямин Нетаняху

Израелските сили са елиминирали предполагаемите наследници на убития лидер на "Хизбула" Сайед Хасан Насрала, заяви премиерът Бенямин Нетаняху, като подчерта, че организацията е значително отслабена след последните действия на Израел.


Израелските сили са елиминирали предполагаемите наследници на убития лидер на ливанското шиитско движение „Хизбула“ Сайед Хасан Насрала. Това заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, без да разкрива конкретни имена, съобщава Ройтерс.

 

„Отслабихме способностите на Хизбула. Унищожихме хиляди терористи, включително Насрала, неговия заместник и заместника на заместника“, заяви Нетаняху в предварително записано видео.

 

Израелският министър на отбраната Йоав Галант съобщи по-рано, че Хашем Сафиедин, считан за наследник на Насрала, вероятно е бил „елиминиран“. Остава неясно кого Нетаняху има предвид под „заместника на заместника“.

 

„Днес Хизбула е по-слаба, отколкото е била от години“, добави Нетаняху в послание към ливанския народ. Хизбула започна да изстрелва ракети към Израел на 8 октомври миналата година, след нападение от страна на бойци на Хамас срещу Южен Израел. Хизбула заяви солидарност с Хамас.

 

Около 60 000 израелски граждани от северната част на страната бяха евакуирани, докато Израел се стреми да обезопаси региона от ракетния обстрел на Хизбула и да позволи на разселените жители да се завърнат.

„Израел има право да се защитава и да победи. И ние ще победим“, подчерта Нетаняху.

 

Той призова Ливан да се върне на пътя на мира и просперитета, отбелязвайки, че страната има уникална възможност, която не е имала от десетилетия.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама