НОВИНИ


Барние се изправя пред ключов вот на недоверие във френския парламент

1 2291 08.10.2024
Барние се изправя пред ключов вот на недоверие във френския парламент

Френският премиер Мишел Барние е изправен пред първото си сериозно изпитание с вот на недоверие, внесен от левицата. 192 депутати от коалицията "Нов народен фронт" го обвиняват в пренебрегване на изборните резултати. Правителството му на малцинството разчита на въздържанието на крайнодясната партия "Национален фронт" за оцеляване в силно разделен парламент.


Френският премиер Мишел Барние е изправен пред критичен вот на недоверие, тъй като неговото правителство на малцинството се опитва да навигира през разделения парламент и да осигури одобрението на бюджета за следващата година. Вотът на недоверие е внесен от 192 леви депутати от коалицията "Нов народен фронт", които обвиняват правителството в пренебрегване на резултатите от последните парламентарни избори, съобщи euronews. 

 

Въпреки че левицата спечели най-много места в Националното събрание след предсрочните избори това лято, коалицията не получи шанс да формира правителство. Вместо това, Барние, от консервативната партия "Републиканците" (LR), беше назначен за премиер с подкрепата на центристи от алианса на президента Еманюел Макрон.

 

Крайнодясната партия "Национален фронт" (RN), която държи 125 места, заяви, че ще се въздържи от вота на недоверие, което прави малко вероятно вотът да премине без тяхната подкрепа. Лидерът на RN Марин Льо Пен заяви, че ще "даде шанс" на правителството за момента, което левите политици виждат като индиректна подкрепа за управлението на Барние.

 

Настоящият политически пейзаж във Франция е разделен на три основни блока: центристите на Макрон, крайнодясната RN и левият "Нов народен фронт", като нито една от тези групи не разполага с абсолютно мнозинство в Националното събрание. Това оставя правителството на Барние уязвимо и зависимо от сътрудничеството или въздържането на крайнодясната партия, за да запази властта си. Вотът на недоверие се смята за сериозен тест за новия премиер, който беше назначен 51 дни след изборите, въпреки че партията му LR получи по-малко от 5% от гласовете. Докато политическата борба продължава, резултатът от вота на недоверие ще изясни динамиката на властта във Франция, която е дълбоко разделена в парламента.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама