НОВИНИ


Израелската армия е разрушила тунел на Хизбула за проникване в Израел

0 2160 09.10.2024
Израелската армия е разрушила тунел на Хизбула за проникване в Израел
БГНЕС

Израелската армия съобщи, че е разрушила тунел, прокопан от Хизбула от Южен Ливан, навлизащ 10 метра на израелска територия, съобщи АФП.


„Открихме и разрушихме тунел с дължина около 25 метра, който пресичаше границата и (проникваше) на около десет метра [...] в израелска територия“, коментира говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари в телевизионно обръщение. Според него подземният проход е минавал от района на ливанския град Маруахин към израелското село Зарит.

 

Израел инициира сухопътна офанзива срещу Хизбула в Южен Ливан на 30 септември, след като извърши бомбардировки срещу обекти, които армията определи като принадлежащи на радикалното ислямистко движение в Южен Ливан, но също така в Бейрут и долината Бекаа на изток.



Израелските военни продължават да издирват други тунели по цялата граница между Израел и Ливан, уточни Хагари.

 

Водещата цел на израелските военни операции срещу Хизбула е да се даде възможност за завръщане у дома на около 60 000 израелски граждани, които бяха принудени да избягат от северната част на страната заради почти ежедневните ракетни атаки на ливанското шиитско движение през последната година.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама