НОВИНИ


Боян Радойков: Иран играе ва-банк, Израел ще удари, САЩ чакат избори, Китай и Русия действат в сянка, Европа я няма в конфликта

7 4146 09.10.2024
Боян Радойков: Иран играе ва-банк, Израел ще удари, САЩ чакат избори, Китай и Русия действат в сянка, Европа я няма в конфликта
Боян Радойков

В контекста на нарастващото напрежение в Близкия изток, шест ключови елемента очертават новите реалности на кризата. Докато Европа и ООН остават встрани, САЩ и Иран изиграват критични роли, определящи динамиката на конфликта. Израел, подготвяйки се за ответна реакция, намира подкрепа в монархиите на региона, докато икономическите последици от войната вече започват да се усещат.


Има шест важни елемента, които се развиват в тази криза. Първият е, че в тази криза Европа я няма. Вторият е, че ООН не е активен. Третият елемент е, че САЩ чакат избори и по всяка вероятност Нетаняху няма да спре, докато не види резултатите от тези избори. Четвърто, Китай и Русия са много дискретни и играят своята игра в сянка. И накрая, Иран за първи път е принуден да играе в ъгъла. Както винаги, страната е имала за приоритет своето оцеляване на собствения си режим. По моя анализ в момента Иран играе ва-банк, за да види дали този начин на директна агресия срещу Израел ще убеди хората и лидерите на страните, които го подкрепят, че си струва да продължават да го подкрепят. Това каза Боян Радойков, бивш международен служител на ООН в предаването  "ДЕНЯТ с В.Дремджиев" .

 

Странното в случая е, че те разчитат на САЩ да направят така, че реакцията, която всички очакваме от Израел към Иран, да бъде умерена. Този парадокс ще продължава. Преди атаката с 180-200 ракети, с която просто показаха, че са решили да отмъстят за убийствата на двамата лидери на Хамас и Хизбула, те малко преди това информираха Русия. Русия от своя страна информира Вашингтон, а Вашингтон информира Израел. Това е позитивен елемент, защото показва, че тези страни продължават да комуникират. Тоест, има канали, по които се развиват каквито и да е дипломатически отношения.

 

Що се отнася до икономиката, тя не трябва да се разглежда в световен аспект, а да се види какво се случва в Израел. За 2024 година се очаква 60 хиляди фирми да фалират. Заради спирането на туризма, загубите са около 5 милиарда. Последиците от войната не са толкова безобидни, колкото изглеждат отстрани. За Иран не са предоставени информация.

 

Няма как Израел да не удари първо петролните кладенци, а след това и заводите за производство на ядрено гориво. Постепенно ще се премине от едното към другото. Това, което се случва в момента, е етап, в който според мен Израел ще изчисти сметките си с Иран, тъй като има голяма подкрепа, например, от монархиите в Емирствата и Саудитска Арабия. Всички те ги подкрепят.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама