НОВИНИ


След изтичането на огромни средства: Манукян внесе гаранцията си от 50 000 лв.

1 2161 09.10.2024
След изтичането на огромни средства: Манукян внесе гаранцията си от 50 000 лв.
БГНЕС

Бившият директор на Разградския театър е внесъл гаранцията си от 50 000 лв. Той беше обвинен в длъжностно присвояване и и източване на бюджета на Министерство на културата чрез фиктивно назначаване на хора на щат. Техният брой е 41, а присвоената сума възлиза на близо 1 милион лева.


С парични гаранции вчера бяха освободени IT специалистът Петко Писков и каскадьорът Атанас Георгиев.





Уволнен беше и директорът на трупата в Смолян Румен Бечев, който също беше пуснат под гаранция на стойност 15 000 лева.

 

Срещу Манукян е образувано разследване за длъжностно престъпление. По предварителни данни на разследването от театъра в Разград са източени над 900 хиляди лева чрез фиктивно назначение на 41 служители на драстично завишени заплати от по 25 хиляди лева.

 

По схемата с театрите първоначално бяха арестувани четирима души. Всички вече са освободени срещу различни парични гаранции.

 

Бяха установени сериозни нарушения от ръководството на Родопски драматичен театър – Смолян. Констатирано е, че се повтаря схемата, разкрита в Театрално-музикалния и филхармоничен център - Разград. Това се случва в рамките на проверка, извършена от Инспектората към Министерството на културата.


Разкрито е изтичане на големи суми пари към няколко фирми. Сумата е идентична на тази, по която е повдигнато обвинение на директора на Разградския културен институт.





Съмненията тук са за близо 1 милион лева към външни фирми. Театърът в Смолян още преди 2 години е подписал договор със сочения от прокуратурата за мозък на схемата Петко Писков. Образувано е досъдебно производство от Антикорупционната комисия и прокуратурата в Смолян. То е за сключване на неизгодна сделка- договор за разпространение на дейността на театъра.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама