НОВИНИ


Ердоган с остра критика към Израел и Запада за конфликта в Газа

0 2150 09.10.2024
Ердоган с остра критика към Израел и Запада за конфликта в Газа

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган нарече Израел "ционистка терористична организация" и обвини западните държави, включително САЩ и Германия, за тяхната подкрепа към израелските действия в Газа. Той похвали страните, които са заели принципна позиция в подкрепа на Палестина, като Испания и Норвегия, и призова за справедливост и съпротива срещу окупацията.


Президентът на Турция, Реджеп Тайип Ердоган, отправи остри критики към Израел и западните държави по време на изказване пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), цитирана от CNN Türk.

 

Ердоган определи Израел като отговорен за ситуацията в Газа и обвини западните държави, включително САЩ и Германия, в подкрепа на действията му чрез доставка на оръжия и разузнавателна помощ.

 

"Извършителят на трагедията в Газа е Израел, но зад него стоят мощни западни държави, които му предоставят оръжия и подкрепа," заяви Ердоган. Той добави, че историята няма да забрави аплодисментите, които израелският премиер Бенямин Нетаняху получи в американския Конгрес, и нарече този акт подкрепа за „чудовището, което носи отговорност за съдбата на хиляди невинни.“

 

Турският лидер обаче похвали страни като Испания, Норвегия и Словения за техните принципни позиции и подкрепата за Палестина. „Поздравявам смелите синове на Палестина, които се съпротивляват срещу окупацията,“ заяви Ердоган, като добави, че палестинците защитават честта на мюсюлманите.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама