НОВИНИ


Хамас и Фатах обсъждат плановете си за периода след войната в Газа

1 2208 09.10.2024
Хамас и Фатах обсъждат плановете си за периода след войната в Газа
Емблемите

Лидери на ислямистката групировка Хамас и движението Фатах на палестинския президент Махмуд Абас обсъдиха на среща в Кайро планове за сътрудничество след войната в Газа, съобщи на Ройтерс официален представител на Хамас.


Разговорите са първите, откакто двете групи се срещнаха в Китай през юли и договориха стъпки за сформиране на правителство на палестинското единство за Газа и окупирания Западен бряг.

 

Те са също така част от дългогодишните и досега неуспешни усилия за преодоляване на разцеплението, което се задълбочи, след като Хамас завзе контрола над Газа след кратък конфликт с Фатах през 2007 г.

 

Делегацията на  Хамас се ръководи от Халил ал Хайя, базираният в Катар втори човек в йерархията на движението и главен преговарящ, заяви отговарящият в Хамас за връзки с медиите Тахер ал Ноно.

 

Палестински служител информира, че делегацията на Фатах се води от Махмуд ал Алул, вторият човек в йерархията на движението.

 

 

"На срещата ще бъде обсъдена израелската агресия в Газа и предизвикателствата, пред които е изправена палестинската кауза“, заяви Ал Ноно.

 

Въпросът за управлението на Газа след края на едногодишната война между Израел и Хамас е един от най-наболелите въпроси, пред които са изправени палестинците.

 

Израел, който започна военната си кампания за унищожаване на Хамас в ивицата Газа след извършената от групировката атака срещу южната част на еврейската държава на 7 октомври 2023 г., изключва възможността за участие на Хамас в следвоенна администрация в анклава.

 

Палестинските фракции казват, че техните планове за следвоенно управление са тяхна вътрешна работа и отхвърлят израелските условия, отбелязва Ройтерс.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама