НОВИНИ


Киев удари руски склад със севернокорейски снаряди и ракети. Зеленски цели "Русия да загуби способност да заплашва Европа"

3 2446 10.10.2024
Киев удари руски склад със севернокорейски снаряди и ракети. Зеленски цели

Украински безпилотен самолет е подпалил руски оръжеен склад, съхраняващ севернокорейски боеприпаси в Брянска област, съобщи Генералният щаб на Украйна на 9 октомври.


Основни събития на 9 октомври:

 

- Руски оръжеен склад, в който се съхраняват севернокорейски снаряди и ракети, е подпален след атака с дрон, съобщават украински военни
- Срещата във формат „Рамщайн“ се отлага, след като Байдън отменя посещения в чужбина
- Ситуацията на бойното поле изисква решителни действия за прекратяване на войната през 2025 г., казва Зеленски
- Още две зенитни системи IRIS-T пристигат в Украйна





Украински безпилотен самолет е подпалил руски оръжеен склад, съхраняващ севернокорейски боеприпаси в Брянска област, съобщи Генералният щаб на Украйна на 9 октомври, пише Kyiv Independent.

 

„Според наличната информация на територията на склада са се съхранявали ракети и артилерийски оръжия, включително такива, които идват от Северна Корея, както и управляеми авиационни бомби“, се казва в публикация в Telegram.

 

„Значителен брой от тях са се намирали под открито небе“.

 

Генералният щаб заяви, че складът е 67-и арсенал на Главното ракетно и артилерийско управление (ГРАУ) на Русия, разположен близо до град Карачев.

 

По-рано, на 9 октомври, каналът Телеграм Астра съобщи, че е бил атакуван склад в Брянска област, а местни жители съобщиха за сирени за въздушно нападение в ранните сутрешни часове на 9 октомври.

 

Видеоклиповете, придружаващи публикацията на Astra, показаха множество бързи експлозии, идващи от района на голям пожар.

 

Министерството на отбраната на Русия заяви на 9 октомври, че през нощта са били свалени 47 украински безпилотни самолета, включително 24 в Брянска област.

 

То не съобщава за нанесени щети или жертви.





Следващата среща на върха на Контактната група по въпросите на отбраната на Украйна, насрочена за 12 октомври в Германия, беше отложена, след като президентът на САЩ Джо Байдън отмени задграничното си пътуване, за да се справи с урагана Милтън, съобщи АФП на 9 октомври, като се позова на изявление на военновъздушната база Рамщайн.

 

Байдън трябваше да свика първата среща на ниво лидери на срещата на върха в Рамщайн в Германия седмици преди президентските избори в САЩ, на която се очакваше президентът Володимир Зеленски да представи плана си за победа.

 

Според говорителя на Белия дом президентът на САЩ е отложил посещенията си в Германия и Ангола, за да наблюдава спешната реакция на урагана „Милтън“.

 

Не беше обявена нова дата за срещата на върха.

 

„Съобщения за бъдещите срещи на Контактната група по отбраната на Украйна ще бъдат направени скоро“, гласи изявлението.

 

Контактната група по отбраната на Украйна е ръководена от САЩ група, състояща се от над 50 държави, включително всички 32 членки на НАТО, която се събира в американската военновъздушна база Рамщайн в Германия. Последната среща в Рамщайн на 6 септември беше 24-тото събиране на групата от създаването ѝ през април 2022 г.

 

Зеленски вече представи плана си от пет точки на Байдън по време на пътуването му до САЩ в края на септември. Президентът на Украйна го обсъди и с кандидатите за президент Доналд Тръмп и Камала Харис, както и с членове на Конгреса.





Ситуацията на бойното поле изисква решителни действия за прекратяване на пълномащабната война на Русия срещу Украйна „не по-късно от 2025 г.“, заяви президентът Володимир Зеленски по време на посещението си в Хърватия на 9 октомври.

 

„През октомври, ноември и декември имаме реален шанс да придвижим нещата към мир и трайна стабилност. Ситуацията на бойното поле създава възможност да направим този избор - избор за решителни действия за прекратяване на войната не по-късно от 2025 г.“, каза Зеленски.

 

В речта си на срещата на върха „Украйна - Югоизточна Европа“ той добави, че Киев разчита на лидерството на президента на САЩ Джо Байдън, както и на „силни и мъдри стъпки“ от страна на Великобритания, Франция, Германия и Италия „за постигане на сигурност и мир в Европа“.

През 2024 г. Украйна се сблъска с предизвикателна ситуация при защитата на фронтовата линия, особено в Донецка област, където Русия последователно концентрира настъпателния си потенциал.

 

Забележките на Зеленски идват дни след като украинските сили се изтеглиха от Вухледар, една от ключовите крепости на украинската отбрана в южната част на Донецка област. Руските сили съсредоточават усилията си и срещу градовете Покровск и Торецк, където превъзхождащите ги по численост и въоръжение украински войници бавно губят позиции под руския натиск.

 

Според Зеленски Киев работи по точките на мирната формула от юли и ще завърши документалната мирна рамка до ноември, докато се подготвя за втората мирна среща на върха.

 

Наред с това Украйна е разработила план за победа, „който може да преодолее пропастта между настоящата ситуация и успешната мирна среща на върха“.

 

„Когато планът бъде изцяло изпълнен, Русия ще загуби способността си да заплашва Европа“, заяви Зеленски.





Френски военни обучават и оборудват украинската бригада „Анна дьо Киев“ във Франция - първият случай на чужда държава, която обучава украинска бригада на своя територия, съобщи френското посолство в Киев на 9 октомври.

 

По думите на френския президент Еманюел Макрон общо 2300 украински войници се обучават от френските въоръжени сили в североизточния регион Гранд Ест.

 

Очаква се министърът на отбраната Рустем Умеров и френският му колега Себастиен Лекорну, заедно с френския президент Еманюел Макрон, да се срещнат с част от 15 000 украински войници, които Париж обучава след пълномащабната руска инвазия.

 

„Франция е първата страна, която обучава пълноценна украинска бригада на своя територия. Тази инициатива е без аналог по отношение на броя на обучените войници и продължителността на обучението“, се казва в изявлението.

 

В рамките на новата програма украински войници се обучават във Франция, както и в Полша. Обучението пресъздава реални условия на бойни действия, като включва френско оборудване, което ще бъде предадено на украинските военни, според посолството.

 

Обучението включва брониран бой с използване на колесни танкове AMX10 RC и ракети „Милан“, противовъздушна отбрана с ракети „Мистрал“, както и използване на безпилотни летателни апарати, снайпери и артилерийски системи „Цезар“.

 

През юни Макрон разкри, че Париж ще предостави на Киев неуточнен брой самолети Mirage 2000-5, за да увеличи въздушната му мощ. Първата кохорта украински пилоти завърши обучението на Alpha Jet във Франция, съобщиха френските въоръжени сили на 20 септември.

 

„Обучението на пилотите е част от продължаващото прехвърляне на въоръжение „въздух-земя“ AASM и SCALP“, заяви посолството.

Миналата седмица Украйна получи от Берлин две противовъздушни системи IRIS-T. Това заяви германският генерал-майор Кристиан Фройдинг в интервю за информационната агенция RND, публикувано на 9 октомври.





Германия поръча още 17 системи за противовъздушна отбрана IRIS-T за Украйна, заяви германският канцлер Олаф Шолц на 4 септември, в допълнение към седемте други системи, които вече са доставени.

 

Украйна ще получи още две до края на годината, заяви Фройдинг.

 

До 2026 г. Украйна трябва да получи от Германия 24 системи IRIS-T - 12 от версиите със среден обсег на действие и 12 с малък обсег на действие - беше съобщено миналия месец.

 

Украйна лобира пред международните партньори за повече възможности за противовъздушна отбрана след засилването на руските удари, насочени срещу енергийната инфраструктура.

 

Първоначално колеблив партньор, Берлин се превърна във втория по големина военен донор на Украйна след САЩ.

 

Въпреки това германският канцлер Олаф Шолц все още не желае да достави някои ключови способности, а именно ракети с голям обсег „Таурус“.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама