НОВИНИ


Защо ли пък да инвестираме в отбрана? Според Васил Велев трябват съкращения, нищо че до границата ни се води война

16 2235 10.10.2024
Защо ли пък да инвестираме в отбрана? Според Васил Велев трябват съкращения, нищо че до границата ни се води война
Васил Велев

Рано сутринта Васил Велев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в България, на практика призова България да се откаже от инвестиции в отбраната, като дори заяви, че не трябва да има увеличение на заплатите на военнослужещите в Българската армия. Думите му идват на фона на така необходимото и закъсняло увеличаване на бюджета за отбрана до 2% от БВП, какъвто е минимумът на НАТО, както и на фона на заявки, че бюджетът за отбрана за 2025 г. може да е 2,5% от БВП.


Наративът срещу превъоръжаване и инвестиции в сигурност никога не е работил в полза на България, винаги в наш ущърб и в помощ на Русия - единствената страна, обявила ни за неприятелска.



"Най-големи разходи за сигурност. Трябва да се направят съкращения", зове Велев от националния ефир на NOVA.

 

По думите му заявеното увеличение за отбрана от 2% до 2,5% от БВП би значило с 1 милиард лева: "Половин процент е 1 милиард лева", каза той.
 
"Ще воюваме ли?", попита Велев. "Утре ще ни вкарат във война", дори заяви той.

 

Независимо дали воюваме, или не, България трябва да е готова за това. Инвестициите в отбраната са необходими - не само новата техника е по-модерна и ефективна, но е оперативно съвместима с техниката на съюзниците ни в НАТО.

 

Увеличението на заплатите на военнослужещите и заетите в отбраната пък е един от сигурните начини Българската армия да се окомплектова, да привлече нови кадри и да задържи досегашни.

 

По думите на Велев разходите за сектор сигурност в България са сред най-високите в Европейския съюз. "Имате ли представа как ще се актуализират пенсиите през юли догодина? Как ще се справим с нарастващите разходи?", попита той - думи, които сякаш звучат като "сделани" в Москва.

 

Велев коментира още, че парите от заеми се харчат основно за заплати и пенсии, а не за развитие на икономиката.



"Имаме прекомерни ръстове в пенсиите и здравноосигурителните плащания с 36% за две години, докато инфлацията е само 1.9%. Нямаме 36% ръст на БВП," добави той. За заплатите в сектора на държавното управление той посочи, че те са нараснали с 27% за една година, докато в частния сектор положението е коренно различно.

 

"Много хора в частния сектор казват: "Къде са тези заплати?", каза той, като акцентира на разликата между двата сектора. Посочи още, че не се планират увеличения на данъците, но подчерта, че в контекста на предизборна кампания никой не би обявил, че ще уволни 20% от служителите в министерствата. "Ние сме лошите, но нямаме нужда от натежаваща администрация, особено когато населението намалява, а чиновниците, които трябва да обслужват населението - растат", добави той.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама