НОВИНИ


Експерт: На деца с изключителен потенциал в математиката, им куца езикът. Трябва училището да насочва към правилната област

3 2526 10.10.2024
Експерт: На деца с изключителен потенциал в математиката, им куца езикът. Трябва училището да насочва към правилната област
Константин Веселинов, IT експерт Денят с Веселин Дремджиев

"Образователната система трябва да се адаптира, за да се даде възможност на децата да се развиват в областите, в които имат най-голям потенциал". Това каза IT експертът Константин Веселинов в предаването "Денят с Веселин Дремджиев". "Децата с изключителен потенциал в областта на математиката не могат да влязат в специализирани гимназии заради недостатъчно добри оценки по български език", даде пример той.


Веселинов изрази тревогата си относно състоянието на образованието в България и необходимостта от спешни реформи. Той подчерта значимостта на качествената образователна система като основен фактор за икономическото развитие на страната и призова за политическа воля и действия, които да променят ситуацията.





Той изтъкна, че българската образователна система не успява да подготви учениците за съвременния свят, особено в областта на точните науки и информационните технологии. Посочи проблеми в методологията на външното оценяване и приема в специализираните математически гимназии.

 

„Нивото на началното външно оценяване постепенно се понижава, за да може повече деца да получат по-добри оценки, но това не решава реалните проблеми. Децата с изключителен потенциал в областта на математиката не могат да влязат в специализирани гимназии заради недостатъчно добри оценки по български език, което е сериозен пропуск“, споделя Веселинов.

 

Даде пример с ученици, които печелят призови места на състезания по математика, но заради средни оценки по български език не успяват да бъдат приети в математически гимназии. Според него системата трябва да се адаптира, за да се даде възможност на тези деца да се развиват в областите, в които имат най-голям потенциал.


Константин Веселинов посочва, че образователната система е тясно свързана с икономическото развитие на страната. Той подчертава, че за да има успешна икономика, е необходимо да се произвеждат квалифицирани кадри, които да могат да намерят реализация в различни професии и да допринесат за повишаването на производителността в страната.

 

„Не може да очакваме нашата икономика да расте, ако образователната ни система не подготвя хора с практически умения. Имаме нужда от хора, които могат да генерират високи доходи и да плащат съответните данъци, за да се развива икономиката ни“, обяснява Веселинов.





Той посочва, че сегашната система не успява да подготви младите хора за реалния живот и за професионалната среда, в която те ще трябва да се справят. Много от тях завършват средното си образование без практически умения, което възпрепятства възможностите им за реализация. Веселинов е категоричен, че за да се промени ситуацията, е необходима ясна визия и политическа воля. В контекста на предстоящите местни избори, той призовава българските граждани да упражнят правото си на глас и да се ангажират с бъдещето на страната.

 

„Не можем да очакваме промяна, ако не участваме активно в процесите. Нужно е да гласуваме и да търсим отговорност от политиците. Хората трябва да имат визия за бъдещето на България, да видят конкретни предложения и планове за развитие на образователната система, икономиката и социалната сфера“, каза Веселинов.

 

Според него, колкото по-малко образовано е населението, толкова по-лесно е то да бъде манипулирано. Той призовава за повече позитивизъм и ангажираност от страна на младите хора, като вярва, че те могат да допринесат за бъдещето на България, стига да им се даде шанс.


Константин Веселинов предлага няколко конкретни стъпки за реформиране на образователната система, които включват:

 

Ревизия на системата за прием в специализираните гимназии – трябва да се въведат критерии, които да отразяват способностите на децата в точните науки, а не да се акцентира само върху резултатите по български език.

 

Насърчаване на професионалното образование – училищата трябва да предлагат практически насочено обучение, което да подготвя младите хора за реални професии.

 

Въвеждане на нови учебни дисциплини – Веселинов подчертава важността на предмети като киберсигурност, които са ключови за съвременния пазар на труда и трябва да бъдат включени в учебната програма.

 

Подкрепа за учителите – увеличаването на заплатите е само една част от решението. Учителите трябва да получат адекватно обучение и подкрепа, за да могат да работят с най-новите методологии и да предават знания, които са приложими в съвременния свят.





Константин Веселинов е оптимист за бъдещето, но вярва, че е необходима сериозна работа и последователност, за да се постигнат реални промени. Той призовава политиците да покажат истински ангажимент към образованието, като предложат конкретни решения и стратегии, които да изведат България на по-високо ниво.

 

„Ние сме длъжни да се борим за промяна. Образованието е основата на всяко развито общество и ако не положим усилия сега, ще продължим да изоставаме. Трябва да мислим дългосрочно и да създадем система, която да генерира грамотни, квалифицирани и успешни хора“, завърши Веселинов.

 

 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама