НОВИНИ


Израелски въздушни удари по Сирия: Пожари и разрушения след атаки

2 1998 10.10.2024
Израелски въздушни удари по Сирия: Пожари и разрушения след атаки

Сирия съобщи за израелски въздушни удари по различни обекти в страната през изминалата нощ. Според информация от сирийската държавна телевизия, атаките са насочени срещу промишлен обект в Хомс и военни позиции в околностите на Хама, като са довели до значителни материални щети.


В Хомс е засегнат автомобилен завод, където е избухнал пожар. Освен това, взривове са регистрирани и в град Дераа, което подчертава разширяването на атаките в различни райони на страната.

 

Ройтерс отбелязва, че израелските удари по свързани с Иран цели на сирийска територия са се увеличили след нападението на палестинската групировка "Хамас" срещу Израел на 7 октомври миналата година. Тази ескалация е част от по-широк конфликт, който продължава да засяга региона.

 

Новините за нападенията идват на фона на разговор между американския президент Джо Байдън и израелския премиер Бенямин Нетаняху, който е първият от няколко седмици. В обсъждането е участвала и вицепрезидентът Камала Харис, която е кандидат на демократите за президент. Байдън е призовал Нетаняху да бъде особено внимателен в "гъсто населените райони на Бейрут", където са регистрирани атаки през последните дни.

 

В социалната мрежа "Екс" израелските военни предупредиха жителите на предградието Харет Хрейк в Бейрут да се евакуират, тъй като някои сгради са близо до съоръжения на "Хизбула". Израелските сили продължават да водят боеве с групировката. Ливанското здравно министерство съобщи, че при израелски удар в южната част на страната са загинали петима членове на агенцията за гражданска отбрана, което добавя още един елемент към нарастващата криза в региона.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама