НОВИНИ


Световен рекорд: Непалец стана най-младият алпинист, покорил всички най-високи върха на Земята

1 2155 10.10.2024
Световен рекорд: Непалец стана най-младият алпинист, покорил всички най-високи върха на Земята

Непалският тийнейджър Нима Ринджи Шерпа постави нов световен рекорд, като стана най-младият алпинист, изкачил всичките 14 най-високи върха на планетата, познати като "осемхилядниците".


18-годишният Шерпа покори тибетския връх Шишапангма в сряда сутринта, което го включи в елитния кръг от малцина, изкачили всички върхове над 8000 метра, признати от Международната федерация по алпинизъм (UIAA), съобщи BBC. Започвайки своя алпинистки път на 16 години, Нима успя да покори всички осемхилядници за 740 дни. Неговата първа голяма победа е през септември 2022 г., когато изкачва връх Манаслу в Непал – осмият най-висок връх в света.

 

През всичките си експедиции Нима Ринджи е бил придружаван от своя партньор Пасанг Нурбу Шерпа, също член на общността на шерпите, известни с уникалните си умения и издръжливост в планините. Въпреки младостта си, той вече има зад гърба си впечатляващи постижения, включително покоряването на върховете Гашербрум I и II в Хималаите, Нанга Парбат в Кашмир, както и изкачване на Еверест и Лхотце в рамките на само 10 часа. От върха на Шишапангма, Нима Ринджи отправи послание за своята мечта: да разруши стереотипите за шерпите като само помощници на чуждестранните алпинисти.

 

„Това изкачване е не само връх в личното ми пътуване, но и почит към всички шерпи, които се стремят към мечти, надхвърлящи очакванията и границите, поставени пред нас“, сподели той.

 

Произлизащ от семейство на алпинисти, Нима Ринджи следва стъпките на своя баща, Таши Лакпа Шерпа, който ръководи най-голямата компания за алпинистки експедиции в Непал. Баща му с гордост разказа за обаждането, което получил от върха на Шишапангма, когато синът му споделил успеха си.

С този подвиг Нима Ринджи подобри рекорда на своя сънародник Мингма Гябу „Давид“ Шерпа, който изкачи всички осемхилядници на 30-годишна възраст през 2019 г. „Този рекорд ще бъде много трудно да се надмине“, коментира Ракеш Гурунг от Министерството на туризма на Непал. Всичките 14 осемхилядници са разположени в Азия, в планинските вериги Хималаи и Каракорум, които привличат най-опитните и амбициозни алпинисти от цял свят.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама