НОВИНИ


Доц. Михаил Груев: Архивът на Иван Костов обещава да бъде ценен източник за изследвания за българския преход

5 6872 10.10.2024
Доц. Михаил Груев: Архивът на Иван Костов обещава да бъде ценен източник за изследвания за българския преход
Доц. Михаил Груев, директор на Държавна агенция "Архиви" БГНЕС

На 10 ноември отбелязваме Професионалния ден на архивиста, а тази година той е ознаменуван с едно значимо събитие – дарението на личния архив на Иван Костов, бивш министър-председател и една от ключовите фигури в българския политически преход.


Държавна агенция "Архиви" официално приема този ценен принос, който включва 6 линейни метра документи на хартия, както и голямо количество електронни материали.

 

Доц. Михаил Груев, директор на Държавна агенция "Архиви", сподели пред БНР подробности за значението на архивната памет и ролята на архивистите в нейното запазване.



По думите му архивистите играят фундаментална роля като посредници между документите и техните ползватели – учени, журналисти, изследователи и обикновени граждани, които проявяват интерес към миналото. "Без архивистите", категоричен бе Груев, "това няма как да се случи".

 

Коментирайки дарението на Иван Костов, доц. Груев подчерта, че архивът съдържа документи от целия му житейски път – от ученическите му бележници и дипломи до дейността му като премиер и след това. Архивът обещава да бъде изключително важен източник за изследвания, касаещи българския преход.

 

Доц. Груев постави специално ударение и на значимостта на частните архиви, които представляват около 20% от общото документално богатство на Държавния архив, което възлиза на над 97 линейни километра. В последните години агенцията е получила редица важни дарения, включително архивите на рода Станчови, които обхващат три поколения, както и фондовете на видни фигури като Любомир Левчев и Цветан Марангозов.



Въпреки този успех, директорът обърна внимание и на предизвикателствата, свързани с обработката и съхранението на новопостъпилите документи. "Става дума за нови линейни метри, които трябва най-напред да заговорят на архивистите, а след това и на обществото", каза той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама