НОВИНИ


България триумфира: Пет медала от Младежката олимпиада по астрономия и астрофизика!

0 2256 10.10.2024
България триумфира: Пет медала от Младежката олимпиада по астрономия и астрофизика!
МО

България се гордее: учениците ни завърнаха с пет медала от Младежката международна олимпиада по астрономия и астрофизика, сред които златно за Светослав Арабов!


Българските ученици завърнаха с пет медала от Младежката международна олимпиада по астрономия и астрофизика. Отборът спечели едно златно, три сребърни и едно бронзово отличие, съобщиха от Министерството на образованието.

 

Състезанието се проведе между 3 и 10 октомври в град Катманду, Непал, и в него участваха над 80 ученици от 19 страни от цял свят. Олимпиадата се състоя в два основни тура: теоретичен и наблюдателен. В теоретичната част участниците решаваха 12 задачи в рамките на 4 часа, а в наблюдателния тур работеха с телескоп и звездна карта на хартия.

 

Българските ученици показаха отлични резултати, като всеки от тях се завърна с медал. Светослав Арабов от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна отново спечели златен медал, с което отбеляза трето поредно златно отличие на международно ниво. В тазгодишното издание той зае второ място в крайното класиране.

 

Сребърните медали си поделиха учениците Добромир Добрев, Максим Босилков и Цветелина Данова от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, а бронзовият медал бе спечелен от Антон Стоянов от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна. Ръководители на българския отбор бяха Ева Божурова от Астрономическата обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ и Никола Каравасилев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама