НОВИНИ


"Трудно решение". Рафаел Надал обяви оттеглянето си от тениса на 38 години /видео/

0 2139 10.10.2024
Рафаел Надал БГНЕС

Рафаел Надал, един от най-великите тенисисти на всички времена, обяви, че ще се оттегли от професионалния тенис в края на сезона след финалите на Купа „Дейвис“ следващия месец.


Надал ще излезе за последен път на корта през ноември, като ще бъде част от състава на Испания за отборния турнир Купа „Дейвис“.

 

38-годишният Надал публикува емоционален видеоклип в интернет, в който съобщава за решението и разсъждава за кариерата си, която е „по-дълга и по-успешна, отколкото някога си представял“. Испанецът е смятан за един от най-великите играчи в историята, а според някои и за най-добрия от всички.



Финалната надпревара за Купа „Дейвис“ е в Малага е от 19 до 24 ноември, а съперник на Надал и компания на четвъртфиналите ще бъде селекцията на Нидерландия.

 

Надал не се е появявал на турнири след отпадането на четвъртфинала при мъжките двойки на Олимпийските игри в Париж 2024 в тандем с Карлос Алкарас.

 

Преди това на единично Надал загуби във втория кръг от Новак Джокович, което се оказва и последното му стъпване на кортовете на „Ролан Гарос“, където се проведе олимпийския турнир и където Матадора спечели 14 от своите 22 трофея от Големия шлем.

 

„Здравейте на всички, тук съм, за да ви съобщя, че се оттеглям от професионалния тенис“, каза Надал на испански език във видео, публикувано в X. “Истината е, че минаха няколко трудни години, особено последните две. Не мисля, че бях в състояние да играя без ограничения.

 

„Очевидно е, че това е трудно решение, което ми отне известно време, но в този живот всичко има начало и край и мисля, че сега е подходящият момент да сложа край на една кариера, която беше дълга и много по-успешна, отколкото някога съм си представял“.



Надал е спечелил 22 титли от Големия шлем, което го поставя на второ място във вечната ранглиста при мъжете след Новак Джокович с 24 титли. Четиринайсет от тях са от „Ролан Гарос“ - турнир, в който той доминира като никой друг играч в историята на спорта, постигайки безпрецедентен рекорд от 112-4. Надал е печелил многократно всичките четири големи титли и е прекарал 209 седмици под номер 1.

 

Преди две десетилетия Надал се появява в ATP Tour и бързо оспорва доминацията на Роджър Федерер, утвърждавайки се като един от най-великите тийнейджъри, които тенисът е виждал. Тяхното съперничество, подчертано от контрастиращите стилове на игра и подходи, ще разпали отново световния интерес към спорта и ще даде началото на това, което мнозина смятат за златната ера на мъжкия тенис, пише The Guardian.

 

Към тях на върха се присъедини Джокович, който заедно с Надал изтласка физиката на играта до нови граници с многобройните си битки. Тяхното съперничество сега е най-резултатният мъжки мач в ерата на Откритото първенство, като двамата са се изправяли един срещу друг 60 пъти, а Джокович води с 31-29.

 

Когато Надал установи господството си на червения корта и същевременно непрекъснато се подобряваше на други места, неговият стил на игра помогна за преобразяването на играта. Надал се утвърди като играч, решен постоянно да се усъвършенства. Той изгради цялостна игра, която му позволи да пребори Федерер и най-накрая да спечели Уимбълдън през 2008 г. след един от най-великите мачове.



Наред с успехите, кариерата на Надал е белязана и от контузии. Физическият му стил на игра и здравословните му проблеми, най-вече синдромът на Мюлер-Вайс, дегенеративно заболяване на стъпалото, доведоха до отстраняването му от игра за дълги периоди от време. Тези физически проблеми правят устойчивия успех на Ролан Гарос още по-забележителен.

 

Въпреки физическите си проблеми Надал се радва и на невероятно дълголетие. Последните му две титли от Големия шлем дойдоха на Откритото първенство на Австралия и Откритото първенство на Франция през 2022 г. - един последен забележителен сезон. През последните години обаче контузиите окончателно го застигнаха. След прекъсването на турнира заради COVID през 2020 г., когато хроничната травма на стъпалото на Надал се възобнови, той се бори да запази добрата си форма, а още повече след като беше принуден да се оттегли с коремна травма преди полуфинала на Уимбълдън през 2022 г. Кулминацията на физическите проблеми на Надал бе миналогодишната операция на тазобедрената става. Докато се подготвяше за тази операция, Надал предупреди, че 2024 г. вероятно ще бъде последната му година като играч.

 

Когато обаче се завърна към състезанията по време на сезона на червения корт през април, Надал изглеждаше обнадежден, че ще удължи кариерата си. Той очевидно се наслаждаваше на това, че отново играе, че работи всеки ден с екипа си, за да изпълни целите си, че се бори в мачовете и че пътува със семейството си.



В края на краищата тялото на Надал и някои брутални турнирни жребии изиграха важна роля за решението му. Той се надяваше да се представи добре на Откритото първенство на Франция и на Олимпийските игри, които се провеждат на „Ролан Гарос“. На Откритото първенство на Франция надеждите му за постепенно повишаване на нивото му бяха прекратени, когато в първия кръг му бе изтеглен жребият за евентуалния финалист Александър Зверев. След това получава контузия на бедрото дни преди Олимпийските игри, където губи във втория кръг от евентуалния златен медалист и свой стар съперник Джокович.

 

Надал не се е състезавал, откакто на двойки заедно с Карлос Алкарас приключиха в Париж 2024, и сега в кариерата му остава само една официална спирка. След изгодно изложение в Саудитска Арабия заедно с други топ тенисисти Надал ще сложи край на кариерата си пред родна публика на финалите на Купа Дейвис, които започват на 19 ноември в Малага.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама