НОВИНИ


Южнокорейска писателка грабна Нобеловата награда за литература

0 2168 10.10.2024
Южнокорейска писателка грабна Нобеловата награда за литература
Южнокорейската писателка Хан Канг БГНЕС

Нобеловата награда за литература беше присъдена на южнокорейската писателка Хан Канг за нейната поетична проза, конфронтираща исторически травми и изразяваща крехкостта на човешкия живот, се посочва в мотивите на Нобеловия комитет, цитирани от АП.


Председателят на Нобеловия комитет Андерс Олсон изрази своята екзалтираност към емпатията, демонстрирана към живота на персонажите, често пъти женски.

 

Хан Канг се превръща в първия южнокорейски автор, спечелил Нобелова награда. Тя е вторият представител на Южна Корея, печелил Нобелова награда, след покойния президент Ким Те-чжун, на когото през 2000 г. е присъдена наградата за мир.



Членът на Нобеловия комитет за литература Анна-Карин Палм изтъкна, че Хан пише "интензивна лирическа проза, която е едновременно нежна и брутална, понякога сюрреалистична".

 

Опитвам се да задавам въпроси, докато пиша - понякога те са болезнени, споделя Хан Канг при удостояването си с Международната награда "Букър" за 2016 г. за романа "Вегетарианката". По думите й романът е за жена, която отказва да принадлежи към човешката раса.

 

Нобеловата награда за литература дълго време се сблъсква с критика заради фокуса към европейски и северноамерикански прозаици. Сред наградените доминират мъжете - едва 17 жени от общо 120 са печелили отличието преди 2024 г., пише АП.

 

Хан Канг е родена през 1970 г. в град Гуанджу, Южна Корея, информира сайтът nobelprize.org. На деветгодишна възраст семейството се премества в Сеул. Баща й е известен романист. Освен афинитет към литературата, Хан Канг има интереси, свързани с изобразителното изкуство и музиката, и това е видимо в творчеството й.



Международният успех идва при Хан Канг с романа "Вегетарианката" от 2007 г., спечелил Международната награда "Букър" за 2016 г., която се присъжда на неанглоезични писатели. Написан в три части, "Вегетарианката" проследява историята на жестоките последствия, настъпили в живота на героинята след отказа й да яде месо. Решението води до различни реакции, поведението на жената е осъдено от съпруга й и от авторитарния й баща, а зет й, който е визуален артист, я експлоатира еротично и естетически. Накрая героинята е въдворена в психиатрична клиника, откъдето сестра й се опитва да я спаси и да я върне към нормалния живот.

 

Творчеството на Хан Канг конфронтира историческите травми с невидимите правила, а всяка творба е израз на крехкостта на човешкия живот. Прозата на тазгодишната носителка на Нобелова награда разкрива връзката между тялото и душата, живота и смъртта. Поетичният и експериментален стил на Хан Канг я превръща в новатор в съвременната проза, се казва още в мотивите, цитирани на сайта nobelprize.org.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама