НОВИНИ


Рюте: НАТО ще даде в понеделник начало на ежегодните си ядрени учения

2 2153 10.10.2024
Рюте: НАТО ще даде в понеделник начало на ежегодните си ядрени учения
Генералният секретар на НАТО Марк Рюте БГНЕС

НАТО ще даде в понеделник начало на ежегодните си ядрени учения, увери днес генералният секретар на алианса Марк Рюте, цитиран от Ройтерс.


Агенцията посочва, че маневрите ще се проведат на фона на изострената ядрена риторика от страна на руския лидер Владимир Путин.

 

Изтребители Ф-35А и бомбардировачи Б-52 ще са част от близо 60 летателни апарата от 14 държави, които ще участват в ученията.



„В един несигурен свят е жизненоважно да тестваме отбраната и да я засилим, така че противниците ни да знаят, че НАТО е в готовност, че има способността да реагира на всяка заплаха“, изтъкна Рюте в Лондон след среща с британския министър-председател Киър Стармър и украинския държавен глава Володимир Зеленски.

 

„В частност ученията ще се фокусират върху Великобритания, Северно море, но също ѝ върху Белгия и Нидерландия“, уточни той.

 

По време на маневрите, които ще продължат две седмици, няма да се използват реални оръжия, но около 2000 военни ще симулират мисии, при които бойни самолети ще пренасят американски ядрени глави, споделиха служители на НАТО.

 

След руската пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Путин на няколко пъти предупреди Запада за потенциални ядрени последици. Миналия месец той заплаши, че страната му може да използва ядрено оръжие, ако бъде атакувана с конвенционални ракети и че Русия ще приеме за общо всяко нападение срещу нея, подкрепено от ядрена сила.



Служителите от НАТО бяха категорични, че ученията не са отговор на скорошните изявления от Кремъл и че ученията се провеждат всяка година вече повече от едно десетилетие.

 

„Не правим постоянни промени според това дали нещо е казано или не в точно определен ден“, посочи Ангъс Лапсли, помощник-генерален секретар на НАТО по отбранителната политика и планирането. По думите му такива учения са важни за демонстрация на ядрените способности на НАТО и за възпирането на атаки.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама