НОВИНИ


Всички нови еврокомисари преминаха успешно проверката за конфликт на интереси в ЕП

1 1932 10.10.2024
Всички нови еврокомисари преминаха успешно проверката за конфликт на интереси в ЕП
БГНЕС

Всяка от 27-те държави от блока има по едно място в ЕК, но всички кандидати трябва да получат одобрението на парламента.


Всички членове на бъдещия екип на Европейската комисия /ЕК/ са преминали успешно проверката относно конфликт на интереси, въпреки опасенията на няколко политически фракции относно „почтеността“ на процеса.

 

Това съобщи днес Европейският парламент /ЕП/, предаде БГНЕС.

 

Преодоляването на това първо препятствие позволява на екипа на Урсула фон дер Лайен да започне работа през декември. ЕП оповести и графика на изслушванията за утвърждаване на кандидатите през ноември.





Всяка от 27-те държави от блока има по едно място в ЕК, но всички кандидати трябва да получат одобрението на парламента.

 

В изявление на парламента се казва, че неговата „комисия по правни въпроси е дала зелена светлина за провеждане на изслушванията за утвърждаване на всички 26 кандидати за комисари“.

 

Бъдещите комисари ще бъдат изслушани между 4 и 12 ноември. Процедурите за шестимата ключови заместник-председатели на Фон дер Лайен ще бъдат в последния ден.

 

Няколко от политическите семейства в парламента обаче заявиха, че процесът в правната комисия е недостатъчен.





"Зелените" напуснаха последното заседание. Германският евродепутат Сергей Лагодински обвини Европейска народна партия /ЕНП/ и Социалисти и демократи (С&Д), че са позволили процесът да бъде прибързан.

 

Френският депутат от твърдата левица Манон Обри беше по-краен, като го нарече „една голяма измама“.

Координаторът по правните въпроси на С&Д Рене Репаси призна, че „процедурата определено трябва да бъде подобрена“, като отбеляза, че съгласно правилата на комисията от номинираните се изисква да представят само информацията, която смятат, че поражда конфликт на интереси.

 

ЕП има възможност да отхвърли даден кандидат, принуждавайки страната му да избере друг.

 

Изслушванията за утвърждаване на кандидатите често водят до няколко "жертви".

 

През 2019 г. кандидатите на Унгария и Румъния бяха отхвърлени на този етап, а кандидатът на Франция беше отстранен на етапа на изслушванията.

 

Издигнатата от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева е номинацията на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за еврокомисар с ресор Стартъпи, научни изследвания и иновации. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама