НОВИНИ


Великобритания обмисля изпращане на военни инструктори в Украйна за обучение на новобранци

4 4060 11.10.2024
Великобритания обмисля изпращане на военни инструктори в Украйна за обучение на новобранци

Британските власти обсъждат възможността да изпратят военни инструктори в Западна Украйна, които да обучават новобранци на място. Това би решило редица логистични предизвикателства и би намалило разходите, като в същото време предлага по-бързо обучение далеч от фронтовата линия.


Британските власти разглеждат възможността за изпращане на военнослужещи в Украйна, които да обучават украински войници, съобщава вестник "Таймс". Според информацията, планът предвижда малки групи британски военни инструктори да заминат за Западна Украйна, където да проведат интензивно основно обучение на новобранците преди да отидат на фронта.

 

Тази инициатива би могла да реши редица логистични проблеми, свързани с прехвърлянето на украински войници в британски бази, и да спести средства. Един от източниците коментира, че обучението в Украйна би било по-бързо и с по-нисък риск, тъй като ще се провежда на изолирани места, далеч от фронтовата линия. Британските инструктори също така ще имат възможност да усвоят бойни умения от украинските военни и да тестват нови оръжия.

 

Въпреки това, Европейският съюз не предвижда изпращането на военни инструктори в Украйна, поради опасения, че такова присъствие може да бъде възприето от Русия като провокация. Според "Таймс", от началото на конфликта във Великобритания вече са обучени десетки хиляди украински войници, а броят на обучаваните в ЕС ще бъде увеличен.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама