НОВИНИ


Кризата в правосъдието: Юристи нищят решения на ВСС и номинацията на Сарафов за главен прокурор

2 2290 11.10.2024
Кризата в правосъдието: Юристи нищят решения на ВСС и номинацията на Сарафов за главен прокурор

Николай Кокинов, бивш градски прокурор и адвокат Веселин Величков обсъдиха кризата в българската правосъдна система. Кокинов, бивш главен прокурор, подчерта, че „липсата на обществено доверие“ е сериозен проблем, подчертавайки, че не е уместно Висшият съдебен съвет да избира нов главен прокурор при толкова ниско доверие и опасения за легитимността на процеса.


„Не можем да очакваме Инспектората да работи ефективно при тези обстоятелства. Процесите в съдебната система трябва да бъдат напълно прозрачни“, добави той. Бившият прокурор изрази мнение, че е необходима промяна в Конституцията, за да се гарантира, че съставът на Висшия съдебен съвет (ВСС) не може да извършва избори за „големите трима“ в съдебната система, докато не се възстанови доверието на обществото, съобщи Нова.

 

Величков се съгласи с Кокинов, добавяйки, че е „обезпокоително, че след всички скандали, свързани с назначаването на нов главен прокурор, няма нито един желаещ да се номинира за такъв важен пост“. Той попита: „Защо за толкова важен пост, който привлича общественото внимание, никой не желае да се кандидатира? Това говори за криза в системата.“

 

Кокинов коментира и ситуацията в прокуратурата, отбелязвайки, че „публичността около текущите скандали е толкова голяма, че хората очакват конкретни действия“. Той подчерта, че ако прокуратурата не повдигне обвинения и не предостави информация, недоверието ще нараства. „Обществото заслужава отчетност, а не мълчание“, каза той.

 

По отношение на конкретни случаи, Кокинов спомена информацията за планирано убийство на млад мъж, свързана с неясности в прокуратурата. „Ако има съществени доказателства, те трябва да бъдат разследвани и разгледани поотделно. Няма как да пренебрегваме опитите за убийство“, подчерта той. Величков също се съгласи, заявявайки, че „обществото има право да знае какво се случва и какви действия се предприемат от прокуратурата.“

Кокинов коментира и номинацията на Борислав Сарафов за главен прокурор, заявявайки:

 

„Не мисля, че г-н Сарафов е проблема като личност и магистрат. Познавам го от около 20 години. Той е прокурор от кариерата, добре приет сред колегите си.“ Бившият градски прокурор на София добави, че в момента „като че ли се успокои прокурорската част от съдебната система“ с избора му за изпълняващ длъжността.

 

Кокинов спомена, че в прокуратурата има „някакво затишие“ и предположи, че може да има липса на желаещи за поста. Величков коментира, че „може да спъне процедурата“, но ако до 16 януари остава само един кандидат, тя не може да бъде спряна. Той посочи, че Народното събрание може да вземе решение да избере нов състав на ВСС или чрез промени в Закона за съдебната власт да забрани избора на нов главен прокурор от състав на ВСС с изтекъл мандат.

 

Двамата коментатори завършиха дискусията с призив за реформи в Конституцията и правната система. „За да предотвратим бъдещи кризи, е необходимо да се установят ясни правила и отговорности“, заяви Кокинов. Величков добави, че „единствено чрез прозрачност можем да изградим стабилна демокрация, която да служи на интересите на гражданите“.

 

Атанаска Дишева поставя под въпрос разликите между Борислав Сарафов и неговия предшественик Иван Гешев. Според нея е важно Сарафов да разясни мотивите зад кандидатурата си, особено след като преди кратко време е изразил нежелание да заема поста.

Борислав Сарафов, който в момента изпълнява длъжността главен прокурор, е поставен под въпрос относно своята искреност и мотиви, след като само преди седмици е заявил, че не желае да заема този пост. Членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) съдия Атанаска Дишева подчертава необходимостта от обяснения относно промяната в позицията на Сарафов и как ще се справи с важни случаи, като „Осемте джуджета“ и убийството на Мартин Божанов.

 

Съдия Дишева коментира, че номинацията на Сарафов е проблематична, тъй като той е „вътрешен човек“ и за момента няма други кандидати. Гласуването за нов главен прокурор ще се проведе на 16 януари 2025 г. Тя призова Сарафов да даде разяснения на обществото, включително относно снимката си с Петьо Петров - Еврото, тъй като съществува информация, която изисква сериозно разследване.

 

Преподавателят по конституционно право Орлин Колев добавя, че ВСС е в правото си да предложи кандидат за главен прокурор и следва легитимна процедура. Колев уточнява, че дори президентът Румен Радев да върне процедурата, Сарафов може отново да бъде преизбран от ВСС, което би задължило президента да издаде указ.

 

Според Дишева в съдебната система съществува система за натиск и влияние, което подчертава необходимостта от прозрачен и отговорен подход към управлението на прокуратурата. Тези случаи и предизвикателства не само засягат функционирането на институциите, но и цялото общество, в контекста на необходимостта от отчетност и доверие в правосъдната система.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама