НОВИНИ


Руснаците убиха четирима души в Одеса, където живеят много българи. Сред жертвите - дете на 16 години

7 2172 11.10.2024
Руснаците убиха четирима души в Одеса, където живеят много българи. Сред жертвите - дете на 16 години

Русия нанесе удар с балистична ракета по област Одеса, при което загинаха най-малко четирима души, включително 16-годишно момиче, съобщи губернаторът Олех Кипер рано сутринта на 11 октомври.


Десет души са били ранени, като девет от тях са настанени в болница. Четирима пострадали са в тежко състояние.

 

При нападението е разрушена двуетажна сграда, в която са живеели и работили жителите. Под развалините са загинали трима души - 16-годишно момиче, 43-годишна жена и 22-годишен мъж.

 

Друга жена е починала в болницата поради тежки наранявания, каза Кипер.

 

Напоследък Русия засили нападенията си срещу южната Одеска област, като атакува пристанищната инфраструктура и повреди няколко граждански плавателни съда. Един такъв удар срещу Одеска област беше нанесен на 9 октомври, като беше ударен граждански кораб, плаващ под панамски флаг, и загинаха осем души.





Пристанищата в Одеса и в близост до нея са ключов център за украинския износ на селскостопански продукти през Черно море. През август миналата година Украйна отвори нов морски коридор за корабоплаване, след като Русия се оттегли от посредничеството на Турция и ООН по сделката за Черно море.

 

Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгород-Днестровски район.

 

Русия е прехвърлила 50 000 войници в Курска област, твърди Сирски

 

Русия е прехвърлила около 50 000 войници от други сектори на фронта в Курска област, заяви главнокомандващият на Украйна Олександър Сирски на 10 октомври, повече от два месеца след началото на киевските нахлуването на Киев.

 

„Знаем за приблизително 50 000 войници от други сектори, които са били прехвърлени в Курското направление“, каза Сирски.

 

Украйна започна офанзивата в Курска област в началото на август, като твърди, че е завзела до 1300 кв. км и 100 населени места.



Украинското ръководство заяви, че една от ключовите цели на операцията е била да се отклонят руските сили от украинските бойни полета.

 

Цифрата на Сирски е по-голяма от тази на Оценката на президента Володимир Зеленски от 19 септември, когато той каза че 40 000 военнослужещи са били пренасочени към сектора Курск.

 

Според Сирски пренасочването е отслабило руските позиции в други райони, а именно в секторите Запорожие, Херсон и Краматорск.

 

„Това, разбира се, ни улесни в провеждането на отбранителни операции“, отбеляза той.

 

Дори въпреки че украинските сили продължават да държат руската територия в Курск област, руската офанзива продължава да се разраства в източната част на Украйна. Наскоро украинските военни бяха принудени да се изтеглят от Вухледар, град в южната част на Донецка област, който устоява на руските атаки вече две години.

 

Тежки сражения се водят и в Часив Яр и Торецк в Донецка област, а руските войски се приближават до ключов логистичен център в Покровск.

 

В Междувременно Русия се опитва да изтласка украинските войски от Курска област, атакувайки украинския център от запад.



Въпреки че силите на Киев успяха да спрат руска контраатака в средата на септември, руските сили наскоро са постигнали тактически успех на левия фланг на Украйна. Твърди се, че Русия е е съсредоточила значителни сили в района и се опитва да получи в близост до село Новояновка.

 

Високопоставени представители на САЩ заявиха, че украинските сили би трябвало да успеят да задържат завзетата територия в руската Курска област за няколко месеца или по-дълго, благодарение на стабилните притока на доставки и съсредоточаването на Москва върху Източна Украйна.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама