НОВИНИ


Нейкова, ЦИК: Възлагаме профилактика на машините, ако има дефектни - няма да се ползват

5 2157 11.10.2024
Нейкова, ЦИК: Възлагаме профилактика на машините, ако има дефектни - няма да се ползват
Камелия Нейкова БГНЕС

ЦИК е възложила профилактика и почистване на машините на "Сиела Норма". Всички, които са дали дефекти, няма да участват на изборите на 27 октомври. Това заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова в ефира на БНТ.


"Процентът на машините, които дават такъв проблем, е сравнително малък на фона на всички останали, но по-важното е, че дори и да се случи такъв проблем - не казвам, че ще се случи, нито един избирател няма да бъде лишен от правото да гласува. Той ще има възможност с хартиена бюлетина", обясни председателят на ЦИК.





"На всички избори възлагаме профилактика на машините. С използването на тези машини може би се натрупват някакви проблеми. Разбира се, че не е хартията. Това вече не знам колко пъти се повтори. Колко пъти се направиха изпитвания в акредитирани лаборатории", обясни Нейкова. 

 

"По никакъв начин няма да се допусне използването на хартия, използвана в предходни избори. ЦИК взе решение в края на септември и възложи на всички областни управители, на кметовете и печатницата на БНБ - всички неизползвани хартиени ролки, да бъдат унищожени", подчерта Нейкова.

 

9 600 машини за гласуване са с изтекла гаранция. Тя уточни, че тези машини са доставени през 2021 г., а гаранционният им срок е тригодишен.



 

"Дори да е изтекъл - това не означава, че не могат да работят. Чувала съм директорът на "Сиела Норма", че може да работят 50 години. Ние всички имаме уреди, чийто гаранционен срок е изтекъл, но не ги изхвърляме", добави тя.

 

Тя отбеляза обаче, че в гаранционния срок поддръжката на машините е безплатна, а при изтекла гаранция, има доплащане. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама