НОВИНИ


"Уикилийкс" подхвана и корупцията в родния футбол

7 5949 03.01.2011
"Уикилийкс" подхвана и корупцията в родния футбол

"Уикилийкс" публикува нов секретен документ на американското посолство в България от 26 юни 2009 година, посветен на мониторинга на страната от Европейската комисия, цитиран от испанския вестник El Pais, който си сътрудничи с изданието.



Документът е подписан от американския посланик в България Нанси Макълдауни и е един от последните, които тя е подготвила преди да се върне във Вашингтон.

В документа се посочва, че докладът за борбата на България с престъпността и корупцията, който трябва да бъде представен през юли 2009 година, ще бъде негативен, но на политическо ниво в ЕС тонът ще бъде понижен в окончателната версия.

Отбелязва се, че се засилва недоволството от „козметичните поправки на София", за да получи „добър доклад", като в същото време не се провеждат реални реформи.

Представител на мониторинговата мисия на ЕК, чието име не се съобщава посочва, че наблюдателите са посочили пред българските власти, че процедурата по назначаването/номинирането на висши съдебни служители не е прозрачна.

Според тях това разрешава да бъдат избирани корумпирани и/или некомпетентни съдии и прокурори във висшите съдилища, като се запазва цикълът на некомпетентност и корупция в българската съдебна система.

"XXXXX ни каза, че Комисията счита, че са "опитали всичко", за да накарат българите да реформират съдебната си система, но заключи: "как да ги накараш да реформират, когато не искат? ", се казва в секретната телеграма.

Според представителя на мисията на ЕК целият екип смята, че българите решават само проблемите, които са посочени в доклада на Комисията, за да получат „добър доклад", а не да създадат по-добра съдебна система.

Испанският вестник “Ел Пайс” пусна на бял свят и телеграма от американското посолство в София, в която пряко се засяга българския футбол и влиянието на корупцията в него.

Телеграмата е озаглавена: „Българският футбол получава червен картон заради корупция“. Във въведението пише, че „след падането на комунизма се е превърнал в символ на организираната престъпност и влиянието й върху важни институции“.

Според доклада българските тимове са подвластни на организираната престъпност, а родните мафиоти използват футбола, за да се легитимират. В резултат на всичко това феновете са изгубили вяра в родното първенство и мачовете са изключително слабо посетени. След това е пояснено, че новото правителство е започнало борба с тези процеси във футбола, а изчистването на българския футбол би било публичен знак за сериозността на работата, която върши премиерът Бойко Борисов.

Във втората част на съобщението се говори за успехите на България в началото на 90-те години и бронзовите медали в САЩ. Изпълнена с най-много конкретика е третата част на доклада, където пише: “Тодор Батков – пълномощник и параван на известния руско-израелски бизнесмен Майкъл Чорни – собственик на Левски. Силната бизнесорганизация ТИМ притежава Черно море (Варна). Съдените за убийство, рекет и организирана престъпност братя Маринови „Маргини“ притежават Славия. Търговецът на оръжия Николай Гигов е собственик на Локомотив София. Гриша Ганчев, известен с пране на пари и организирана престъпност, е собственик на Литекс. Васил Божков е бил собственик на ЦСКА. Трима от президентите на Локомотив Пловдив са били убити“.

Нататък в съобщението пише за всички скандали в родния футбол през последните години – Казанската афера, арестуването на Иван Леков, разследването срещу Антон Генов, процесът срещу Александър Томов. Заключението на доклада е, че организираната престъпност има разрушително влияние върху българския футбол.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама