НОВИНИ


Европрокуратурата повдигна обвинения на бившия кмет на Варна Портних. Обвинен е и бившият областен управител

10 2501 11.10.2024
Европрокуратурата повдигна обвинения на бившия кмет на Варна Портних. Обвинен е и бившият областен управител
Бойко Борисов и Иван Портних

Европейската прокуратура в София официално обвини бившия кмет и бившия областен управител на Варна, както и двама държавни служители от Изпълнителна агенция „Морска администрация“, за евентуална измама, свързана с реконструкцията на рибарско пристанище, пишат от Европейската прокуратура на сайта си. 


Четиримата са обвинени в подправяне на официални документи и представяне на невярна информация, за да получат незаконно средства от ЕС за проект на стойност 3,4 млн. евро, съфинансиран от Европейския фонд за морско дело и рибарство.

 

Става въпрос за проект за подобряване на инфраструктурата на съществуващо рибарско пристанище в покрайнините на Варна, подаден от община Варна. Според разследването обаче такова пристанище не е съществувало към момента на подаване на заявлението за финансиране от ЕС.





Случаят с пристанище "Карантината" е публичен от години. Кметът и областният управител, замесени с казуса, са Иван Портних и Стоян Пасев. По всяка вероятност именно те са с обвинения от Европейската прокуратура.  

 

Портних e политик от ГЕРБ, общински съветник (2011 – 2013) от партията в периода 2011-2013 година и кмет на Варна от юли 2013 г. до ноември 2023 г.  Пасев пък е бивш депутат от ГЕРБ - в 44-то Народно събрание, където бе избран от Варна.

 

Подател на сигнала към Европейската прокуратура пък е депутатът Стела Николова, която по-рано днес в публикация в социалните мрежи поименно именно Портних и Пасев поименно за обвиняеми по случая.

 

Разследването е показало, че за да може да се възползва от фондовете на ЕС, предназначени изключително за подобряване на инфраструктурата на съществуващи рибарски пристанища, бенефициентът е монтирал няколко понтона като плаващи кейове с единствената цел да регистрира обекта като съществуващо пристанище. Освен това бенефициерът е представил невярна информация и не е приложил всички документи, изисквани от националното законодателство, за да получи необходимите сертификати.

 

От скали до пристанище

 

Според разследването парцелите, включени в заявлението като съществуващо пристанище, всъщност са били регистрирани в кадастралния план на Варна като скали, пясък и друг вид сгради - а не като пристанище. Въз основа на събраните доказателства, с помощта на държавни служители от Изпълнителна агенция „Морска администрация“, характеристиките на парцелите са променени като е определено трайно ползване „за пристанище“ - по този начин е въведено в заблуждение Министерството на транспорта, което е издало сертификат, удостоверяващ експлоатационната годност за рибарско пристанище, въпреки липсата на множество изисквания, определени от националното законодателство.





По-късно рибарското пристанище е официално регистрирано от Изпълнителна агенция „Морска администрация“.

 

Случаят е докладван първо на Европейската прокуратура от Европейската служба за борба с измамите (OLAF) след подозрения за възможни сериозни нередности и измама, като OLAF провежда и допълнително разследване под надзора на Европейската прокуратура. Главна дирекция „Национална полиция“ - София (ГДНП) проведе допълнителни следствени действия.

 

Оценката на щетите за бюджета на ЕС е приблизително 2,8 млн. евро (5 603 035,97 лв.), а допълнителните щети за националния бюджет се оценяват на 675 475 евро (1 321 115,78 лв.).

 

Всички замесени лица се считат за невинни до доказване на вината им от компетентните български съдилища, посочват от Европрокуратурата.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама