НОВИНИ


Руслан Трад: В България има организации, симпатизиращи на Иран. Радват се на комфорт и политически чадър от години

14 2265 11.10.2024
Руслан Трад: В България има организации, симпатизиращи на Иран. Радват се на комфорт и политически чадър от години
Руслан Трад "Денят с Веселин Дремджиев"

"Единствената точка, която имаше смисъл от този ненужен Консултативен съвет, е опасността от активизиране на мрежи на организации, симпатизиращи на Иран. Това също не е новина, тъй като в България такива мрежи вече съществуват отдавна и се радват на комфорт и политически чадър от години".


Руслан Трад, журналист, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

Темата за миграцията се превърна в пристан на всяка политическа партия, която се е изчерпала или не смее да говори за реални проблеми. Симпатизантите на “Възраждане” започнаха да говорят за “вълна”, идваща от Сирия.





На кадър, който се споделя онлайн, се виждат колони от хора, отправящи се към Северна Сирия и вероятно към границата с Турция. Това са бягащи от израелските удари в Ливан бежанци и очаквано подкрепящите Костадинов ги наричат “терористи”. Това поведение вреди и на самата партия: през последната година “Възраждане”, подобно на патрона си в Москва, който когато не убива сирийци, се представяше като защитник на палестинската кауза.

 

Мнозина - включително у нас - се вързаха тези наративи, смятайки, че това ще им даде политически гръб, но стана съвсем обратното. Няма как партийна структура от този тип да защитава подобни принципи. Проблемът е, че по този начин симпатизантите вървят срещу онова, което “Възраждане” твърди, че защитава, а именно хората, бомбардирани от Израел.


Консултативният съвет, свикан от президента, също навреди много на публичния дебат, вкарвайки несъществуващ проблем с вълна от бежанци от Ливан, която евентуално се отправя към Европа, т.е границата между Турция и България. Основната част от бягащите се отправя към Сирия и Ирак, а най-голямата част от разселените хора остава в самия Ливан и няма индикации, че искат да напуснат страната. Освен всичко останало, да се напусне Ливан е трудно в момента: израелската авиация бомбардира основния път към границата със Сирия, върху Ливан беше наложена морска блокада, а летището в Бейрут всеки момент може да стане неоперативно, тъй като ударите са все по-близо до пистата.



Единствената точка, която имаше смисъл от този ненужен Консултативен съвет, е опасността от активизиране на мрежи на организации, симпатизиращи на Иран. Това също не е новина, тъй като в България такива мрежи вече съществуват отдавна и се радват на комфорт и политически чадър от години.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама