НОВИНИ


Посланикът на Израел у нас: Палестинците обучават децата си в омраза, разрушение, убийство, джихад

6 2212 11.10.2024
Посланикът на Израел у нас: Палестинците обучават децата си в омраза, разрушение, убийство, джихад
Н. Пр. Йоси Леви Сфари, посланик на Държавата Израел в България

Палестинците обучават децата си в омраза, разрушение, убийство, джихад. За това алармира пред БНР Н. Пр. Йоси Леви-Сфари, посланик на Държавата Израел в България.


Той смята, че може да започне да се търси решение чрез постигането на различен тип образованост. 

 

"Не може да възпитаваш децата си да убиват евреи и да им се казва, че ако умрат в такива нападения, това е хубаво за тях. Докато е така, не може да говорим за мир", категоричен бе той.

 

Н. Пр. Йоси Леви-Сфари обърна внимание върху това каква е равносметката на Държавата Израел след кошмарната годишнина от събитията на 7 октомври 2023 г.



"Беше изненадваща атака, при която над шест хиляди терористи влязоха в Израел и извършиха най-ужасяващите престъпления. Не става въпрос само за убийството на цивилни граждани. Много години палестинските терористи убиват цивилни граждани. Но начинът, по който беше извършено това нападение – жени бяха изнасилени, деца бяха обезглавявани, цели семейства бяха изгорени живи – е най-ужасяващото нападение, което може да си представим. И 251 души бяха взети за заложници.

 

В началото ние мислехме, че това е нападение на Хамас над Израел. Но днес, година по-късно, сме наясно, че е нападение на Иран над Израел.

 

Израел в момента се бие на седем фронта. Днес сме наясно, че тази опасност не е обикновена. Това е екзистенциална опасност за самото съществуване на Държавата Израел. Те не търсят компромиси, не търсят диалог, не търсят мир, търсят геноцид. Искат пълното разрушение на Държавата Израел", каза още посланикът.

 

Единственият начин да постигнем някакъв вид споразумение между демокрацията и тези терористични организации е чрез посредници, смята Н. Пр. Йоси Леви-Сфари.

 

"По-конкретно Катар и Египет, които имат най-голямо влияние върху тези организации. Досега не сме били в състояние да го постигнем. Американците повтарят непрекъснато, че отговорността за непостигане на споразумение е в Хамас. Ние сме демократична държава, част от свободния свят, спазваме международните закони и поемаме своите отговорности и задължения. От другата страна са терористичните организации, които имат нулеви задължения към международното законодателство. 



Това, което Хамас иска, е пълномащабна война в Близкия изток. Постигането на споразумение с Израел ще доведе до спиране на огъня, ще спре битките в Газа и може да доведе до спирането на жестокостите и по други фронтове, което е срещу волята на Хамас. Тук не става въпрос за дипломация. Каква е основата, базата за дипломацията? Аз искам мир с палестинците, но те искат да разрушат държавата Израел, те искат да убиват.

 

ЕС говори за демократична палестинска държава, която да съществува съвместно с Израел. Това е фантастично видение, но може ли да ми посочите една демокрация в Близкия изток, освен държавата Израел?", попита реторично той.

 

В наше време международната общност поема обратната роля от тази на посредника, изтъкна Н. Пр. Йоси Леви-Сфари.



"В ООН има терористи, които работят в тази организация и нападат Израел. Вместо да се разпусне тази организация, ЕС, например Борел, непрекъснато ги възхвалява. Това не води до мир, а до безотговорност на палестинците спрямо собственото им бъдеще. Не мисля, че става въпрос за компромиси. Те отхвърлиха всеки компромис, който беше сложен на масата", допълни той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама