НОВИНИ


Проф. Тагарев: Няма пряка опасност за националната ни сигурност. Бежанските потоци са хипотетични към този момент

3 2171 11.10.2024
Проф. Тагарев: Няма пряка опасност за националната ни сигурност. Бежанските потоци са хипотетични към този момент
Бившият военен министър проф. Тодор Тагарев Стопкадър: bTV

"Няма пряка опасност за нашата национална сигурност. Бежанските потоци са доста хипотетични към този момент, защото Ливан към момента е на практика блокиран. От Ливан хора се насочват към Сирия, а не към Турция. Турция има много солидна политика по тези въпроси. Така че не очаквам нещо в скоро време."


Това мнение изрази в ефира на предаването "Лице в лице" по bTV бившият военен министър проф. Тодор Тагарев.

 

„Дали има, или няма опасност от терористични атаки – това е работа на службите“, поясни той, като гарантира за вярата си конкретно във Военно разузнаване, тъй като това е службата, която е била под негова опека в периода, в който бе действащ министър.



Запитан трябва ли да се въведе ли у нас Закон за защита на отечеството, бившият министър на отбраната посочи следното:

 

"Аз гледам с удивление на тезата, изложена от президента, който каза, че Конституцията го изисква. Ние имаме Закон за резерва на въоръжените сили от 2012 г. и неговата Алинея първа се грижи за защитата на отечеството. Учениците трябва да придобият първоначална представа как работи и как функционира армията. Когато говорим, че имаме нужда от закон, трябва да отбележим, че първо, закон има. И второ, трябва ясен анализ какво работи и какво не. Имаше едно заложено очакване, че ще създадем доброволен резерв с 3000 военнослужещи. 1/6 от това число ние успяваме да подготвим. Има български мъже и жени, които желаят да служат в този резерв. Те регулярно минават съответните подготовки", отбеляза още проф. Тагарев.

 

На въпрос има ли значение за изхода на войната в Украйна това кой ще влезе в Белия дом, той каза, че ако Камала Харис стане президент, тя по всяка вероятност ще продължи сегашната политика на Байдън. 

 

"Тази подкрепа е солидна и прогнозируема. Сегашната администрация все още не разрешава използването на далекобойни оръжия на руска територия. Ако Тръмп спечели изборите, той самият уверява, че ще сложи край на войната за един ден, защото е в добри отношения с Путин. По-трудно ще е на Украйна да се защитава при администрация на Тръмп, според мен. САЩ може да тръгнат към действия, които да отслабят НАТО и европейската сигурност", изтъкна бившият военен министър.



Проф. Тагарев допълни, че ако допреди година фокусът е бил изцяло върху Украйна, сега определено вниманието е разделено.

 

"И това пряко влияе на сигурността на Източния фланг на НАТО. Ние вдигнахме рязко разходите за отбрана, очаква се следващите години да има по-нататъшен ръст. Това са сериозни усилия и ние трябва да търсим възможност за възпиране на агресията срещу НАТО", категоричен бе специалистът.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама