НОВИНИ


Откриха тялото на един от главните командири на силите Кудс. Бе ликвидиран заедно с лидера на Хизбула

4 2365 12.10.2024
Откриха тялото на един от главните командири на силите Кудс. Бе ликвидиран заедно с лидера на Хизбула
Абас Нилфорушан

Вчера Иран обяви, че е открито тялото на генерал Абас Нилфорушан, който беше убит от Израел в Ливан в края на миналия месец заедно с лидера на проиранската ливанска групировка Хизбула Хасан Насралла, предаде Франс прес.


„Тялото на мъченика Абас Нилфорушан беше намерено благодарение на непрестанни усилия“, съобщиха от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) - идеологическата армия на Иран, и добавиха, че датата за репатриране на тялото и погребението ще бъдат обявени по-късно.

 

Абас Нилфорушан, един от главните командири на силите Кудс, елитното подразделение на КГИР, беше убит на 27 септември заедно с Насралла при израелски удар в южно предградие на ливанската столица Бейрут.



 

Гвардейците заявиха, че изстрелването на около 200 ирански ракети по Израел на 1 октомври е било отмъщение за убийствата на Нилфорушан, Насралла и на лидера на палестинското движение Хамас Исмаил Хания, който беше убит през юли в Техеран.

 

Оттогава Израел се заканва да отвърне на удара. Израелският министър на отбраната Йоав Галант предупреди, че атаката ще бъде „смъртоносна, прецизна и изненадваща“, на което Техеран отговори, че „е готов“ за нея, отбелязва АФП.

 

Двамата миротворци от Мироопазващите сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ), които бяха ранени по-рано днес, са пострадали при израелски огън, когато израелските сили са отговаряли на заплаха, се казва в изявление на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ), предаде Ройтерс.

 

ЦАХАЛ уточни, че часове преди инцидента са инструктирали миротворците на ЮНИФИЛ да отидат в защитени зони и да останат там. 

 

В изявлението на израелската армия се съобщава, че ЦАХАЛ извършват задълбочена проверка по случая, след като са били уведомени, че миротворците са били ранени "по невнимание".





Вчера ЮНИФИЛ съобщи за удар близо до наблюдателната кула в щаба им в южния ливански град Накурах, при който пострадаха двама служители. Единият от ранените миротворци е откаран в болница в близкия град Тир, а на другия е оказана медицинска помощ на място.

 

Двама ливански войници са загинали и трима са били ранени при израелски въздушен удар, поразил сграда в близост до контролен пункт на ливанската армия в Кафра, провинция Набатие, предаде Асошиейтед прес, като цитира изявление на ливанските въоръжени сили.

 

От началото на сухопътното нашествие на Израел в Ливан израелските сили и бойците на Хизбула влизат в сблъсъци по границата, докато ливанските въоръжени сили като цяло стоят настрана. След като израелските войници преминаха за пръв път границата, ливанските сили се изтеглиха от наблюдателните си постове и се разположиха 5 км по-навътре на ливанска територия.

 

На 3 октомври при израелски удар загина войник, а друг беше ранен. Преди това на 30 септември също имаше загинал ливански войник, при удар на израелски дрон по контролен пункт в Уадзани.

 

Хизбула призова израелците да се отдалечат от "военните бази в жилищни райони" в Северен Израел, предаде Франс прес.

 

В послание, публикувано на арабски език и иврит, ливанското шиитско движение твърди, че израелската армия е настанила войници и офицери в къщи в няколко района в северната част на страната. Според Хизбула освен това Израел има "военни бази" в градове като Хайфа, Тиберия и Акре.

 

Два дрона, изпратени от ливанска територия, вчера са навлезли тази вечер над Израел. Няма пострадали хора, но са нанесени щети на сграда в централния град Херцлия, предаде Ройтерс, като се позова на израелската армия.

 

В изявлението пише, че двата безпилотни летателни апарата са били проследени от самото им навлизане над израелска територия. Само единият от тях обаче е бил свален. Нанесени са известни щети на сграда в Херцлия - северно от Тел Авив.





Малко по-рано над Централен Израел прозвучаха сирените за въздушна тревога.

 

Междувременно


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама