СВЯТ


През 2021 г. Ердоган изтегли Турция от Истанбулската конвенция. Днес в страната ежедневно убиват момичета

2 2585 12.10.2024
През 2021 г. Ердоган изтегли Турция от Истанбулската конвенция. Днес в страната ежедневно убиват момичета
Протест - на плакатите: 8-годишната Нарин, която беше убита Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu/Facebook

Протест срещу насилието над момичетата бе организиран вчера в центъра на Анкара. Поредица от ужасяващи убийства на жени предизвикаха национално възмущение в Турция и принудиха президента Реджеп Тайип Ердоган да обещае да засили наказателното право на страната.


Организатор на демонстрацията е женският клон на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП). Митингът бе проведен на тази дата по повод Международния ден на момичетата – 11 октомври.

 

Демонстрацията с участието на десетки жени започна в 21:30 ч. (и българско време) от столичния парк „Кугулу“ и продължи по булевард „Ататюрк“. Участничките в демонстрацията издигаха лозунги срещу насилието над жени и скандираха „Справедливост“.

 

Голям брой полицаи от силите за борба с безредиците бяха разположени в района на парка.





По-рано днес председателката на женския клон на НРП Асу Кая обяви, че Турция трябва отново да се върне към Истанбулската конвенция, е посочено в съобщение, поместено на сайта на кемалистката формация.

 

Тя призова гражданите да се включат в протеста, организиран в парка „Кугулу“.

 

През 2021 г. президентът Реджеп Тайип Ердоган изтегли Турция от Истанбулската конвенция на Съвета на Европа, което предизвика осъждане от страна на групи за защита на правата на жените и западни държави. Знаковата конвенция беше подписана в Истанбул през 2011 г. У нас тя още не е ратифицирана, въпреки че целта ѝ е защита на жертвите на домашно и сексуално насилие, което обаче в страната ни беше представено като "джендър пропаганда".

 

"Днес е ден на траур и бунт, тъй като виждаме, че ежедневно биват убивани момичета", каза по-рано Асу Кая.

 

Тя припомни случаите на брутални убийства на две 19-годишни момичета в Истанбул миналата седмица, убийството на осемгодишното момиченце Нарин в окръг Диарбекир (Югоизточна Турция), както и на двегодишното детенце Съла (в окръг Текирдаг, Северозапада Турция). Кая каза също, че от 18 дни се издирва студентката Рожин Кабаиш, изчезнала в окръг Ван (Източна Турция).

 

Кая спомена и за случаите на бракове в детска възраст в Турция. По думите й през 2023 г. над 10 хиляди момичета на възраст между 16 и 17 години са били омъжени принудително.

 

Насилието над жени е широко разпространено престъпление в Турция - досега през тази година са убити близо 300 жени - но протестиращите отдавна смятат, че управляващата ислямистка партия не разглежда сигурността на жените като политически приоритет.

 

Тройката убийства на високопоставени лица обаче изведе темата на преден план, като стотици протестиращи излязоха на шествие в различни градове, призовавайки правителството да сложи край на безнаказаността на извършителите и да предприеме повече действия срещу вълната от насилие.





Миналата седмица 19-годишният месар Семих Челик уби и обезглави жена на име Икбал Узунер, след което се самоуби. Убиецът хвърли главата на Узунер от историческите стени на Истанбул, докато майка ѝ присъстваше. Същия ден Челик убива и друга млада жена, Айшенур Халил, като прерязва гърлото ѝ.

 

Тези смъртни случаи се случиха непосредствено след убийството на 26-годишна полицайка през септември, която също беше убита от заподозрян с богато криминално досие.

 

В отговор на нарастващия обществен гняв, в сряда Ердоган заяви пред парламентарната група на управляващата си партия АК: „Поредица от скорошни събития - от мъченическата смърт на полицайка до бруталното убийство на наши млади жени - предизвикаха оправдана реакция в нашата нация.“

 

„Притеснява ни, както и всички останали, да виждаме престъпни типове с десетки дела в досието си, които се разхождат свободно“, добави той и обеща да затегне системата за изпълнение на наказанията и да спре предсрочното освобождаване.

 

Но много жени са скептични към последното обещание на Ердоган, тъй като президентът едностранно реши да се оттегли от Истанбулската конвенция - която има за цел да предотвратява и да се бори с насилието над жени - през 2021 г. под претекст, че някои от нейните клаузи са вредни за традиционните семейни структури. Конвенцията също така има за цел да защити ЛГБТ+ общностите в страната, пише "Politico".

 

Платформата „Ние ще спрем убийствата на жени“ съобщи, че в Турция само през септември 34 жени са били убити от мъже, а други 20 са починали при подозрителни обстоятелства.





Според „The Monument Counter“ - цифрова платформа, която актуализира неофициалния брой на убитите жени в страната, през 2024 г. досега са били убити 297 жени. През 2023 г. броят им е бил 416.

 

Хюля Гюлбахар, виден активист за правата на жените и адвокат, заяви, че турският Закон №6284, който предвижда защита при домашно насилие, сам по себе си е достатъчно силен, но не се прилага правилно.

 

Керен Калай Екен, адвокат по правата на жените от Анкара, заяви, че според нея Турция е била въвлечена в спирала на насилие с фатални последици и че отмяната на Истанбулската конвенция е влошила много нещата.

 

„След 22 години управление на партията АК сега имаме млади момчета, които се оказват жертви или убийци“, каза тя.

 

„Държавата не може да защити жените и децата“.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама