НАРОДЕН ГЛАС


Проф. Брусиловска: 80% от статистката е за Украйна - при война между демокрация и авторитаризъм, побеждава демокрацията

13 2649 12.10.2024
Проф. Брусиловска: 80% от статистката е за Украйна - при война между демокрация и авторитаризъм, побеждава демокрацията

"Основания за оптимизъм ми дава теорията на международните отношения - това е моята специалност. По статистика в случай на конфликт между демокрация и авторитарна държава, в 80 на сто от случаите побеждава демократичната страна. Това показва историята на военните конфликти от Древна Гърция до наши дни. 80% от тази статистка са на страната на Украйна".


Това каза политологът проф. Олга Брусиловска от Одески национален университет в интервю за БНР.

 

"Колкото по-бързо приключим войната, колкото по-бързо започнем възстановяването, толкова по-бързо ще излекуваме тежките рани. И повече от всякога ще ни е необходима помощта на всички наши партньори, за да модернизираме страната", каза още тя.

 

"Очевидно човек може да свикне с всичко. Преди не можех да го разбера. Явно е доста трудно за разбиране, ако самият ти не си го преживял. Когато по телевизора показваха разрушения в Близкия изток, постоянно си задавах въпроса защо всички тези хора не отидат другаде. Сега самите ние сме в ситуация, когато във всеки момент върху нашия дом може да падне бомба, а пък ние никъде не отиваме. Явно сме готови да рискуваме живота си, но да запазим начина на живот, който сме избрали. Аз съм от Одеса и съм си избрала тези проблеми - риска да остана без покрив или да ми се случи нещо още по-лошо".





"При цялото си желание да приключим войната винаги си задаваме въпроса "как да я приключим". Въпросът за Крим е много важен. Ако погледнете картата, ще видите, че стратегически Крим е най-важната точка. Всички ракети и дронове, които летят към Одеса и през Одеса, идват от Крим. И ако Крим остане руски, ще остане и заплахата да бъдем атакувани. Затова въпросът е сложен. Трудно ми е да си представя до каква ситуация трябва да се стигне, за да бъде принудена Украйна да се откаже от териториите, временно окупирани от Русия", посочи тя и каза още:


"Живеем във военновременни условия. Много от изследванията, които се провеждат от социолозите, са секретни. Затова не мога да кажа колко процента от украинците са уморени от войната и колко не са. Но по собственото си обкръжение, колегите и студентите в университета мога да кажа, че хората, които искаха да заминат, вече заминаха. Онези, които останаха, са настроени решително да продължат. И отговорът на въпроса защо е прост - Русия не дойде при нас да откъсне парче от територията ни. Дойде да ни унищожи като страна, като държава, като народ. Борим се за оцеляването си, няма накъде да отстъпваме".


"Всички украинци са общо взето единодушни по въпроса с операцията в Курска област, доколкото е възможно, и разбират, че операцията е тактическа. Тя не си поставя за цел превземане и окупация на някаква част от Руската федерация. Това е само демонстрация на нашите възможности и бъдещ аргумент на масата за преговори, ако се стигне до такива преговори". 





"Картината за последните месеци показва, че ситуацията значително се е подобрила. Разбираме, че хората, които отидоха на война от първия ден са уморени и армията има нужда от обновяване. Сега в украинската армия не пращат повиквателни на младежи под 25 години. Смятам, че това е правилно. Това е чудесно поколение - поколение на надеждата. Много бих искала да го запазим. Това са хората, които ще възстановяват Украйна", коментиря полотологът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама