НОВИНИ


Полски висш генерал: Ако Русия нападне, ще атакуваме директно Санкт Петербург

56 8537 12.10.2024
Полски висш генерал: Ако Русия нападне, ще атакуваме директно Санкт Петербург
Генерал Раймунд Анджейчак

„Ако Русия атакува дори един сантиметър от територията на Литва, ще атакуваме директно Санкт Петербург“. Това заяви бившият началник на Генералния щаб на полските въоръжени сили, но все още в активна служба генерал Раймунд Анджейчак.


„Ако Русия атакува дори един сантиметър от територията на Литва, отговорът ще бъде незабавен. Не в първия ден, а в първата минута. Ще ударим всички стратегически цели в радиус от 300 км. Ще атакуваме директно Санкт Петербург“, посочи той на конференцията „Защита на Прибалтика“.





„Русия трябва да осъзнае, че нападение срещу Полша или балтийските страни ще бъде и нейният край“, каза той, цитиран от германския вестник Bild и от De Re Militari.

 

„Трябва да променим изказа си и да поемем инициативата. Русия трябва да осъзнае, че нападение срещу Полша или балтийските държави ще означава и края на Русия. Дори и без използването на ядрени бомби. Това е единственият начин да възпрем Кремъл от подобна агресия".

 

Генералните щабове на Полша, Литва, Латвия и Естония активно работят по план за действие в случай на опит за нападение от страна на Русия, пише германският таблоид Bild. Те не изключват, че след края на войната в Украйна Русия може да насочи своя „империалистически експанзионизъм“ към балтийските държави и Полша - всичко това обаче е в случай на руска победа: сценарий, който трябва да избегнем на всяка цена.

 

„За тази цел Полша в момента купува 800 ракети с обсег от 900 км, които биха били използвани в случай на руско нападение", предупреждава Раймунд Анджейчак.





Въпросните оръжия са крилати ракети AGM-158 JASSM-ER, които са съвместими с F-16 и бъдещите F-35 на Полша. Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на 821 ракети на стойност 1,77 млрд. долара.

 

През 2023 г., когато главнокомандващ беше още генерал Валерий Залужний, той се се срещна с военни командири от САЩ, Великобритания и Полша. От страна на Полша в разговорите участва именно генерал Раймунд Анджейчак. В снимките след това видяхме топла прегръдка между двамата.

 


.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама