НОВИНИ


ЮНИФИЛ: Има опасност от катастрофален регионален конфликт в Близкия изток

0 2165 13.10.2024
ЮНИФИЛ: Има опасност от катастрофален регионален конфликт в Близкия изток
БГНЕС

Временните сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ) предупредиха за опасност от "катастрофален" регионален конфликт, на фона на сраженията между израелската армия и съюзниците на Иран - ливанската групировка "Хизбула" и палестинската "Хамас", предаде Франс прес.


Най-малко 15 души загинаха вчера при израелски удари в три села на север и юг от Бейрут, извън крепостите на "Хизбула", съобщи снощи ливанското министерство на здравеопазването.

 

"Конфликтът между Хизбула и Израел не е просто конфликт между две държави. Много скоро той може да се превърне в регионален конфликт с катастрофални последици за всички", заяви говорителят на ЮНИФИЛ Андреа Тененти.





Войната в Газа, предизвикана от безпрецедентната атака на Хамас на израелска територия на 7 октомври 2023 г., и войната в Ливан бяха съпроводени от ескалация на отношенията между Израел и Иран, като израелските лидери заплашиха да отвърнат на иранската ракетна атака на 1 октомври.

 

След като отслаби "Хамас" в Газа, през септември Израел премести фронтовата линия на войната в Ливан с цел да държи "Хизбула" далеч от граничните райони и да спре ракетния ѝ обстрел, за да позволи на около 60 000 разселени жители да се завърнат в Северен Израел. Фронтът, открит през октомври 2023 г. от "Хизбула" срещу Израел в подкрепа на "Хамас", се превърна в открита война на 23 септември с началото на интензивните израелски бомбардировки на бастиони на "Хизбула" в Ливан, при които загина и лидерът на движението Хасан Насралла. На 30 септември израелската армия започва сухопътна офанзива в Южен Ливан, припомня АФП.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама