НОВИНИ


Как да се справим с хроничните ставни болки и сезонните инфекции

0 2147 14.10.2024
Как да се справим с хроничните ставни болки и сезонните инфекции

Болки в ставите и мускулите, скованост, оток и затруднена подвижност са чести оплаквания през есенно-зимния сезон при хора с проблеми в опорно-двигателния апарат, като тези симптоми често се влошават с понижаването на температурите.


Болки в ставите и мускулите, скованост, оток и затруднена походка са често срещани оплаквания през есенно-зимния период при хора с проблеми в опорно-двигателния апарат, съобщи БНР. Традиционното лечение на тези симптоми включва различни медикаменти, физиотерапия, вътреставни инжекции и в някои случаи оперативни интервенции. Според медицинско проучване по хомеопатия, проведено във Франция сред 825 общопрактикуващи лекари и 8 559 техни пациенти, всеки осми пациент страда от проблеми с гръбначния стълб или болки в крайниците. Резултатите сочат, че пациентите, лекувани с хомеопатия, са приемали с 46% по-малко нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) и с 67% по-малко аналгетици за облекчаване на мускулно-скелетните болки. В групата пациенти над 70 години употребата на НСПВС в хомеопатичната група е била 3,7 пъти по-ниска.

 

„В моята практика голяма част от пациентите страдат от хронични болки в мускулите и ставите, които се влошават през студените месеци. Въпреки че всеки случай е индивидуален, освен традиционните медикаменти често предписвам и хомеопатични препарати. Хомеопатията е част от холистичния подход в лечението и е ефективна, но без страничните ефекти и противопоказанията на НСПВС,“ споделя д-р Айча Заралиева, специалист по физикална и рехабилитационна медицина и преподавател по физиотерапия в Югозападния университет „Неофит Рилски“.

 

През есенно-зимния период най-честите причини за консултация с лекар са вирусните инфекции. Студеното време и престоят в затворени пространства увеличават риска от заразяване с над 200 различни вируса. Основните симптоми включват хрема, кашлица, болки в гърлото, главоболие, мускулни болки и висока температура.

 

Според статистиката, възрастните боледуват средно 2-4 пъти годишно, докато учениците – 4-5 пъти. Сред най-рисковите групи са децата в ясли и градини, които боледуват между 2 и 12 пъти годишно. Самолечението на вирусни инфекции е опасно, а прекомерната употреба на антибиотици увеличава риска от антибиотична резистентност.

 

„Антибиотиците не унищожават вируси – нито грипни, нито тези на простудни заболявания. Те не свалят и температурата. Прекомерната им употреба може да доведе до резистентност, което прави лечението на пациента трудно в дългосрочен план,“ предупреждава д-р Петко Загорчев, специалист по анестезиология и председател на Българската медицинска хомеопатична организация.

 

Д-р Загорчев подчертава, че клиничните хомеопати подкрепят имунизационния календар и не са против антибиотиците, когато са необходими. Той призовава антибиотиците да се приемат само при предписание от лекар. Хомеопатията е неразделна част от интегративната медицина и спомага за намаляване на ненужната употреба на антибиотици, като стимулира имунната система без токсични ефекти или странични реакции. Тя също така помага за укрепването на незрялата имунна система при децата.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама