НОВИНИ


Борел: В Украйна и в Близкия изток обстановката се влошава

3 2134 14.10.2024
Борел: В Украйна и в Близкия изток обстановката се влошава
Топдипломатът на ЕС Жозеп Борел БГНЕС

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел призова днес за осигуряване на допълнителна помощ за Украйна и за незабавно прекратяване на огъня в Близкия изток, преди началото на днешната среща на европейските външни министри в Люксембург.


В Украйна и в Близкия изток обстановката се влошава, алармира той пред журналисти.

 

Топдипломатът на ЕС бе категоричен, че украинската страна се нуждае от допълнителни средства за противовъздушна отбрана. Върховният представител се надява министрите да постигнат споразумение за отпускане на нови суми от бюджета за военна помощ за силите на Киев. Борел подчерта, че износът на украинско зърно през Черно море отново е затруднен заради руския обстрел по някои от търговските кораби. Надявам се да вземем решения за увеличение на помощта, отбеляза той.



Отново призоваваме за незабавно прекратяване на огъня в целия регион, допълни Борел по отношение на обстановката в Близкия изток. По думите му обстрелът на служители на ООН на място е неприемлив. Борел призова да престанат обвиненията срещу генералния секретар на ООН Антониу Гутериш от израелска страна и посочи, че решенията къде да има мисия на световната организация се взимат от Съвета за сигурност на ООН.

 

Той поясни, че европейските министри ще обсъдят предложение за въвеждане на санкции, включително срещу двама израелски министри.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама