НОВИНИ


Съдия Руси Алексиев: СРС-тата срещу Джейхан Ибрямов са законни

5 2153 14.10.2024
Съдия Руси Алексиев: СРС-тата срещу Джейхан Ибрямов са законни
Руси Алексиев БГНЕС

Заместник-председателят на Софийския градски съд Руси Алексиев обясни, че използването на специални разузнавателни средства (СРС) срещу депутати е допустимо в рамките на оперативни действия, независимо от депутатския имунитет, коментирайки случая с ареста на Джейхан Ибрямов.


Съдебно разрешение за използване на специални разузнавателни средства (СРС) срещу депутат в рамките на оперативни действия е допустимо и законосъобразно, съобщи заместник-председателят на Софийския градски съд (СГС) Руси Алексиев. Становището е в контекста на ареста на Джейхан Ибрямов и позицията на неговите адвокати.

 

Според защитата на Ибрямов той е незаконно задържан. Адвокатите му твърдят, че председателят на Народното събрание е оставил без разглеждане искането на прокуратурата за разрешаване на задържане, което подразбира отхвърляне. Освен това защитниците на Ибрямов смятат, че разрешението за използване на СРС спрямо лице с имунитет е неправомерно.

 

Съдия Алексиев пояснява, че Народното събрание или неговият председател може да издаде разрешение за сваляне на депутатски имунитет единствено за ангажиране на наказателна отговорност на народен представител в рамките на образувано досъдебно производство, а не за извършване на извънпроцесуални действия.

 

Прилагането на СРС с цел събиране на оперативна информация, дори и да представлява съществено навлизане в личната сфера на лицето с депутатски имунитет, не изисква разрешение от НС. Според Алексиев, ако СРС започне да се използва едва след свалянето на имунитета, този метод губи своята ефективност и логично няма да доведе до никакъв резултат. Той подчертава, че имунитетите на държавния глава и на народните представители се различават по своята същност и поради различните им функции, предвидени в Конституцията.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама