НОВИНИ


Японският министър-председател: Готови сме за всякакво развитие на ситуацията около Тайван

0 1800 14.10.2024
Японският министър-председател: Готови сме за всякакво развитие на ситуацията около Тайван
Японският министър-председател Шигеру Ишиба БГНЕС

Япония ще се подготви за „всякакво развитие“ на ситуацията около Тайван. В това увери днес министър-председателят Шигеру Ишиба, докато Китай провежда мащабни военни учения около острова, информира агенция Киодо.


„Мирът и сигурността в и около Тайванския проток са изключително важен въпрос за региона. Япония ще следи внимателно ситуацията“, категоричен бе Ишиба пред журналисти. "Ще се подготвим да реагираме на всяко развитие на ситуацията", каза той.

 

По-рано през деня Ишиба се срещна с министрите на отбраната и на външните работи.



„Ще наблюдаваме (китайските учения) с голям интерес“, подчерта военният министър Ген Накатани пред репортери след срещата в централата на управляващата Либерално-демократическа партия.

 

Накатани допълни, че има вероятност ракети да прелетят във водите край Япония и че Силите за самоотбрана ще вземат всички предпазни мерки, за да събират информация и да наблюдават ситуацията.

 

Китайските военни проведоха ученията като „строго предупреждение“ към онези, които се стремят към независимост на Тайван, засилвайки натиска, след като миналата седмица президентът на територията Уилям Лай повтори, че двете страни не са подвластни една на друга, отбелязва Киодо.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама