НОВИНИ


Израелски магнат Бени Щайнмец задържан в Атина по искане на Румъния

0 2247 14.10.2024
Израелски магнат Бени Щайнмец задържан в Атина по искане на Румъния
Бени Щайнмец БГНЕС

Израелският минен магнат Бени Щайнмец беше задържан в Атина по европейска заповед за арест, издадена от Румъния, във връзка с обвинения за участие в организирана престъпна група. Той бе освободен под гаранция с наложена забрана за пътуване, докато гръцкият съд решава за неговата евентуална екстрадиция.


Израелският минен магнат Бени Щайнмец е бил задържан в Атина по европейска заповед за арест, издадена от Румъния, съобщават полицейски и правни източници. 68-годишният бизнесмен е бил арестуван в неделя, след като е пристигнал с частен самолет на международното летище в Атина, според информация от "Ройтерс". Румънските власти го обвиняват в участие в организирана престъпна група.

 

В понеделник Щайнмец се е явил пред прокурор, след което е бил освободен под гаранция, но му е наложена забрана за пътуване, докато съдът реши за неговата евентуална екстрадиция. Интересно е, че през 2022 г. гръцки съд вече е разгледал случай срещу него по предишна румънска заповед и е отказал екстрадиция. Въпреки това, Румъния е подала ново искане.

 

Адвокатът на Щайнмец, Ставрос Тогиас, нарече този случай "безпрецедентен", като заяви, че е недопустимо подобни действия да отменят решение на гръцкия съд, който по-рано призна правото на неговия клиент да пътува свободно.

 

Защитата на Щайнмец твърди, че обвиненията са "неоснователни" и настоява, че исканията за екстрадиция представляват "злоупотреба". През ноември 2023 г. и кипърски съд отхвърли подобно искане за екстрадиция, както и съд в Италия.

 

Бени Щайнмец е известен със своята дейност в минния сектор, особено в добива на диаманти, като основател на Beny Steinmetz Group Resources (BSGR). Той е бил въвлечен в редица юридически дела, свързани с корупция и права за добив на минерали в различни страни, включително Гвинея.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама