НОВИНИ


Италианският върховен съд възобновява разследването за копоните на Берлускони с непълнолетни

8 3871 14.10.2024
Италианският върховен съд възобновява разследването за копоните на Берлускони с непълнолетни

Върховният съд на Италия отмени оправдателните присъди на 23 души, обвинени в приемане на подкупи от Силвио Берлускони, за да лъжесвидетелстват по делото, свързано с непълнолетни проститутки.


Върховният съд на Италия отмени оправдателните присъди на 23 души, обвинени в приемане на подкупи от Силвио Берлускони, за да лъжесвидетелстват по делото, свързано с непълнолетни проститутки. Това решение, предадено от Ройтерс, означава, че въпреки смъртта на Берлускони миналата година, разследването, свързано с неговото минало, продължава.

 

През февруари миналата година съд в Милано оправда Берлускони и другите подсъдими, предимно млади участници в "Бунга-Бунга" вечеринки, с мотива, че няма достатъчно доказателства за дело заради предполагаеми процедурни грешки от страна на обвинението. Сега върховният съд е отменил това решение и е постановил, че замесените лица ще трябва да обжалват обвиненията в подкуп.

 

Свързаните обвинения за даване на фалшиви показания бяха оттеглени поради изтичане на давност. Сред хората, чиито случаи са върнати в съда, е мароканската танцьорка Карима ел Махруг, известна като "Руби – крадлата на сърца". Тя беше освободена от полицейско управление с помощта на Берлускони, който твърдеше, че е племенница на тогавашния египетски президент Хосни Мубарак.

 

Берлускони беше обвинен, че е платил хиляди евро, за да пренощува с ел Махруг, докато тя е била непълнолетна. Той отрече обвиненията и бе оправдан, след като съдът установи, че не е имал информация за възрастта ѝ.

 

Скандалът доведе до падането на Берлускони от власт през 2011 г. и продължи да го преследва над десетилетие. Прокурорите посочиха, че разполагат с доказателства, че свидетелите са получавали подкупи, за да дават лъжливи показания за неговите екстравагантни партита. Приживе Берлускони призна, че е давал пари на някои свои гости, но твърдеше, че това е било спонтанно решение за компенсация на накърнената им репутация.
 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама