НОВИНИ


Рюте категоричен: НАТО не се страхува от руските заплахи и ще продължи да оказва солидна подкрепа на Киев!

3 2182 15.10.2024
Рюте категоричен: НАТО не се страхува от руските заплахи и ще продължи да оказва солидна подкрепа на Киев!
Генералният секретар на НАТО Марк Рюте БГНЕС

НАТО не се страхува от заплахите от страна на Русия и ще продължи да оказва силна подкрепа на Киев.


В това увери генералният секретар на Алианса Марк Рюте по време на първото си посещение в базата в германския град Висбаден. Там ще бъде разположен основният координационен център за подпомагане на Украйна, предава АФП.

 

"Посланието към руския президент Владимир Путин е, че ние ще продължим да правим необходимото, за да сме сигурни, че той няма да постигне целите си и Украйна ще победи", подчерта той пред Ройтерс и Хесенското радио.



Планира се комплекс във Висбаден, административен център на федерална провинция Хесен, наречен "НАТО за подпомагане на сигурността и обучението на Украйна" (NSATU), който постепенно да поеме координацията на западната военна помощ за Киев.

 

Този ход се определя от мнозина като опит да се защити механизмът за помощ от евентуалното завръщане на републиканеца Доналд Тръмп в Белия дом, отбелязва "Ройтерс".

 

Предвижда се центърът да има обща численост от около 700 души, включително украински военнослужещи и части, разположени в съоръжения на НАТО в Белгия, Полша и Румъния.



Базата във Висбаден е дом и на американско подразделение, отговарящо за ракетите с далечен обсег - Вашингтон планира временно да ги разположи в Германия от 2026 г., за да противодейства на заплахата от руските ракети в Калининградска област, уточнява агенцията.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама