АКТУАЛНО


Напрежение между двете Кореи: Северът взриви пътища и ЖП линии, водещи към Юга

4 4121 15.10.2024
Напрежение между двете Кореи: Северът взриви пътища и ЖП линии, водещи към Юга

Във вторник Северна Корея взриви участъци от междукорейски пътища и железопътни линии от своята страна на силно укрепената граница между двете Кореи, което накара южнокорейските военни да произведат предупредителни изстрели.


Напрежението на Корейския полуостров нараства, като миналата седмица Пхенян заяви, че ще прекъсне изцяло междукорейските пътища и железопътни линии и ще укрепи допълнително районите от своята страна на границата като част от стремежа си за създаване на система на „две държави“, изоставяйки дългогодишната си цел за обединение, предаде Ройтерс.




Около обяд във вторник някои северни части на пътни и железопътни линии, свързани с Юга, са били разрушени, съобщиха от Обединения комитет на началник-щабовете (ОКС) на Юга.


Министерството на обединението на Сеул, което се занимава с трансграничните въпроси, осъди инцидента като явно нарушение на минали междукорейски споразумения, наричайки го „изключително ненормален“.


„Жалко е, че Северна Корея многократно проявява такова регресивно поведение“, заяви на брифинг говорителят на министерството.

В отговор на взривовете южнокорейските военни са произвели предупредителни изстрели на юг от военната демаркационна линия, въпреки че не е имало щети от страна на Сеул, съобщиха оттам.

 

Видеоклип, публикуван от южната армия, показва експлозия и дим, издигащ се над пътна зона, където Северът е поставил черна бариера. Ссевернокорейският град Кесон е на 10 метра напред.


Показани са и няколко самосвала и земекопни машини, които се приближават, а група севернокорейски военни служители наблюдават и направляват превозните средства.





Северът вече е инсталирал противопехотни мини и бариери по границата, а в понеделник предупреди, че се готви за детонация.


Южната страна е увеличила наблюдението и готовността си след инцидента.


СТАРИ ПРИЗНАЦИ НА ПОМИРЕНИЕ


Откакто лидерът Ким Чен Ун обяви Южна Корея за „основен враг“ в началото на тази година и заяви, че обединението вече не е възможно, Пхенян предприема стъпки за прекъсване на междукорейските връзки, определяйки Юга като отделна, враждебна вражеска държава.


Двете Кореи все още са технически във война, след като войната им през 1950-53 г. приключи с примирие, а не с мирен договор.


Трансграничните пътища и железопътни линии са остатък от сближаването, което включваше среща на върха през 2018 г. Сеул е отпуснал над 132 млн. долара за възстановяването на връзките под формата на евтини заеми на Пхенян, сочат данни на Министерството на обединението.


„Това беше голям проект за междукорейско сътрудничество, който беше осъществен по искане на Севера“, заяви говорителят на министерството Коо, като добави, че Пхенян все още е длъжен да изплати заемите.


През 2020 г. Северът взриви съвместното бюро за връзка, създадено в граничен град, след като ядрените преговори със Съединените щати се провалиха.


През 2023 г. Южна Корея заведе дело срещу Севера, като поиска обезщетение от около 45 млрд. вона (33 млн. долара) от разрушаването на съвместния офис.


Напрежението нарасна, след като миналата седмица Северът обвини Сеул, че изпраща безпилотни самолети над Пхенян. Северна Корея заяви, че дроновете са разпръснали „огромен брой“ антисеверни листовки, а Ким Йо Чен, влиятелната сестра на Ким, предупреди Сеул за „ужасна катастрофа“.





В понеделник говорител на южнокорейския СКС отказа да отговори на въпроси дали южнокорейски военни или цивилни са управлявали предполагаемите дронове.


По-рано в понеделник държавната медия KCNA съобщи, че в неделя Ким е свикал среща с представители на отбраната и сигурността, за да обсъдят отговорите на нахлуването на дрона.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама