НОВИНИ


Предупреждение: Милиарди потребители на Gmail ужилени от хакерска атака с изкуствен интелект

1 2260 15.10.2024
Предупреждение: Милиарди потребители на Gmail ужилени от хакерска атака с изкуствен интелект
личен архив

Милиарди потребители на платформата Gmail стават обект на хакерска атака с изкуствен интелект. Te са получили мейл от поддръжката на платформата, в който се твърди, че има проблем с профила.


„Всичко идва от фалшива, фишинг страница на Google. В нея потребителят въвежда своето потребителско име и парола и данните биват получени от хакера”, каза в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

 

„Когато говорим за атаки от типа киберинженерство, трябва да се замислим дали това, което ни се случва, е възможно. Можем да се предпазим от хакерски атаки, ако мислим трезво и знаем какви са възможностите на хакерите. Те атакуват масово потребителите, защото защитата става все по-усъвършенствана и е по-лесно да се „пробие” профил чрез техниката на социално инженерство. Изкуственият интелект вече много добре може да наподобява гласове, да пише мейли, които изглеждат като истински”, коментира Тулев.





Пред ФрогНюз експертът по киберсигурност Мирослав Стефанов коментира, че е от изключителнна важност да проверяваме добре информацията, която достига до нас онлайн. 


“В момента сме залети от фалшиви новини, каквото и да прочетем, било то в социалните мрежи или не, първото нещо, което трябва да си помислим, е - истина ли е това и къде може да проверим, за да сме убедени, че е така. Това е начинът за предпазване от такива престъпници”, обясни Стефанов.

 

"Това, което най-добре действа и поради тази причина го има в законите за киберсигурност, наредбите за минималните изисквания в образованието и информационна сигурност, това е обучението. Всяка фирма е длъжна един път в годината да прати целия персонал, хора, които работят с компютър и мишка да минават през обучение, IT- сектора, шефовете също, но на по-различно ниво, защото те трябва да гледат на ситуацията по различен начин. Точно затова трябва да се правят тези обучения, защото постоянно има нови атаки и трябва да знаем как да реагираме”. 

 

"В България доста фирми вече предлагат подобен вид индивидуални обучения, от които можем да се възползваме, ако сме заинтересовани, отделно има много университети, има един сайт Coursera, в който доста университети от САЩ и света, които дават безплатно тайните си програми. Там има раздел за киберсигурност и как да се предпазиш, така че всеки индивидуално да може да се образова. Но това е по-добре да се прави от самите фирми, защото по този начин те се грижат за безопасността на своя персонал. Повечето компании наемат такива фирми, които изиграват реални ситуации, изпращат им фалшиви имейли, подлагат в ситуации, в които да се види кой може да подаде. Когато клинке на някакво съобщение или имейл, собственикът трябва да е наясно, че този човек има нужда от обучение, а не да го уволнява", каза Мирослав Стефанов. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама