БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Епохата на европейската банкова криза приключва с последните продажби на държавно участие

0 2244 15.10.2024
Епохата на европейската банкова криза приключва с последните продажби на държавно участие
Bloomberg

В рамките на само една година Гърция като цяло продаде огромните си дялове в банковия сектор – микрокосмос на ходове в цяла Европа, където правителствата се опитват да приключат с последствията от финансовата криза, която обхвана региона преди повече от десетилетие, пише Bloomberg.


Скорошната продажба на дял в National Bank of Greece допълни програма, която донесе на правителството 3,5 млн. евро през последните 12 месеца и на практика върна целия сектор обратно в частни ръце.

 

Темпът на тези продажби прави Гърция изключениe, но тя не е сама в предаването на банките обратно в ръцете на инвеститорите. От Ирландия и Италия до Великобритания и Германия – европейските правителства продават дялове, които държат от финансовата криза. Те се възползват от нарастващите оценки, за да запълнят бюджетни дупки, преди спадащите основните лихви да започнат отново да тежат върху рентабилността на банките.





Процесът има потенциала да разпали отново банковата консолидация и да преоформи индустрията, която от дълго изостава от Wall Street. За кредиторите, които под ръководството на правителствата бяха насърчавани да се фокусират върху местните пазари да намалят риска, вероятно ще е по-лесно да преследват по-агресивен растеж. Други, като Commerzbank, се превърнаха в потенциални цели на придобиване без защитата на правителството.

 

„Това може да доведе до консолидацията, от която се нуждаем в Европа“, коментира Ханс Дегрис, професор по финанси в KU Leuven.

 

От началото на годината европейските правителства са продали акции за около 13 млрд. евро от спасени банки – най-високата сума от края на финансовата криза, показват документи за 10 компании, видени от Bloomberg. Макар че е малко вероятно правителствата напълно да си върнат изцяло парите, похарчени за спасяване, въпреки събраните дивиденти за милиарди евро, прозорецът за продажба не е бил толкова отворен от финансовата криза.

 

Внезапен скок на основните лихви през последните две години подхрани рекордни печалби и сложи край на безпрецедентния период на нулеви и отрицателни разходи за заеми. Балансите, които бяха обременени от лоши кредити, от финансовата криза насам са разчистени, особено в страни като Гърция, Италия и Испания, където банките сега излизат по-силни.





„Проблемните банки на Гърция от миналото бяха трансформирани в някои от най-желаните активи“ в Европа, коментира Илиас Ксирухакис, който управлява държавната агенция HFSF, контролираща банковите дялове на страната. „Сега виждаме в тях много конкурентни банки на паневропейско ниво“.

 

Успешната продажба на дела в Natwest Group от британското правителство формира най-голямата част от общите продажби тази година. Спасяването за 45,5 млрд. паунда (59,4 млрд. долара) през 2008 и 2009 г. на компанията, преди известна като Royal Bank of Scotland, бе най-голямото спасяване на банка в Европа и бе последвано от дълбоко свиване на глобалното ѝ присъствие.

 

С постепенното завръщане на Natwest към частни ръце, тя прави по-дръзки ходове, например придобиването на банковата дейност на веригата супермаркети J Sainsbury.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама