НОВИНИ


Ще изплащаме извънредно още 125 млн. лева "украинска" помощ на земеделците

2 3376 15.10.2024
Ще изплащаме извънредно още 125 млн. лева

Служебното правителство одобри днес на заседание допълнителни 125 млн. лв. по бюджета на Държавен фонд "Земеделие" за т.нар. украинска помощ за земеделците за 2024 г., съобщиха от пресслужбата на кабинета.


Средствата ще бъдат осигурени и изплатени към земеделските стопани в срок до 30 ноември 2024 г.





Финансовият ресурс се отпуска за изплащане на част от втория транш на обща стойност 325 млн. лв. по схеми за държавни помощи "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна" и "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна".

 

Тези пари са им необходими, за да може държавата да ги подпомогне заради "последствията от войната в Украйна" - поне това се заявява. Негласно обаче се знае, че всъщност "помощта" е, защото българското производство не бори конкуренцията на украинското. Защо обаче това трябва да се плаща от нас, вместо земеделците да подобрят бизнес плановете си - не е ясно.

 

С постановление на правителството от 4 октомври тази година бяха одобрени допълнителни разходи по бюджета на Фонд "Земеделие" за 2024 г. за осигуряване на подкрепа в размер на 200 млн. лв. Средствата са изплатени на земеделските стопани от първичното селскостопанско производство и производители на зърнени и маслодайни култури.

 

БТА припомня още, че в началото на февруари 2024 г. земеделски производители в страната излязоха на поредица протести с искания за преразглеждане на предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, които да гарантират устойчивост на сектора.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама