НОВИНИ


Висшият представител на НАТО в Украйна: Няма сериозен риск от руска ядрена ескалация, това е безполезна реторика

0 2247 15.10.2024
Висшият представител на НАТО в Украйна: Няма сериозен риск от руска ядрена ескалация, това е безполезна реторика

Въпреки ядрените заплахи на Москва на фона на войната на Русия в Украйна НАТО смята за безотговорно да се занимава с реторика, макар че продължава да предприема мерки за ядрено възпиране, заяви висшият представител на НАТО в Украйна Патрик Търнър, цитиран от Укринформ.


"От доста време насам се наблюдава активно дрънкане на оръжие в ядрената сфера от страна на Русия. Първо, за да бъда много ясен, сегашната оценка на НАТО е, че в момента няма сериозен риск от някакъв вид ядрена ескалация от страна на Русия", каза дипломатът.





Освен това по думите му алиансът "следи реалността и ядрената доктрина на Русия" и от гледна точка на тази реалност НАТО не вижда признаци на подготовка за "различна руска позиция относно ядрените оръжия".

 

Високопоставеният представител на военния алианс припомни, че съществуването на НАТО има за цел отбрана и възпиране и разполага с "всички необходими способности за защита на съюзниците от всякакви заплахи".

 

"Това е област, в която реториката е изключително безполезна, така че ние няма да участваме в нея и ще продължим да бъдем спокойни и премерени и ще вземем решенията, които са ни необходими, за да продължим да подкрепяме Украйна", заяви Търнър. Той каза също, че организирането на планирани учения за ядрено възпиране е било част от задълженията му, докато е работил в щаба на НАТО.





На 17 юли 2024 г. бившият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви назначаването на старши представител, който да ръководи представителството на НАТО в Украйна. Патрик Търнър пое длъжността в Киев през септември 2024 г. Преди това той е работил като помощник-генерален секретар на НАТО по операциите и като помощник-генерален секретар по отбранителната политика и планирането, както и на редица висши длъжности в държавната администрация на Обединеното кралство.

 

Като старши представител Търнър действа като координатор на ангажиментите на НАТО с украинските власти в Киев. Той координира усилията на НАТО и ще предоставя на Алианса оценки и съвети относно ситуацията в Украйна.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама