НОВИНИ


В Испания: Децата ни масово пият енергийни напитки, само в България е по-зле – там ги шмъркат

0 2283 15.10.2024
В Испания: Децата ни масово пият енергийни напитки, само в България е по-зле – там ги шмъркат
личен архив

Електронното издание на El Confidencial публикува днес обширен материал относно тревожно високите проценти на консумация на енергийни напитки сред младежите в Испания, чиито съставки се считат за вредни от редица здравни експерти в страната.


По данни на здравното министерство почти половината от младежите в Испания (47,7%) на възраст между 14 и 18 години са консумирали енергийни напитки през 2023 г. Като мярка централното правителство в Мадрид призова да се забрани продажбата им в близост до училища.

 

Според здравни експерти кофеинът в тези напитки няма нищо общо с кофеина в кафето. Затова от 2014 г. върху тях е сложен етикет, че имат високо съдържание на кофеин и не се препоръчва за деца и бременни жени.





Макар определяната като епидемия консумация на енергийни напитки сред младите в Испания, от онлайн изданието обръщат внимание, че в България положението е далеч по-тежко. Там отбелязват и случая с попфолк певицата Диона, която е рекламирала такива енергийни напитки, но под формата на прах.

Дебатът в тази страна (относно енергийни напитки) се фокусира най-вече около иновативния метод на приемане – през носа, под формата на прахчета. По този начин веществата попадат по-бързо в кръвта и така ефектът настъпва доста по-бързо в сравнение с традиционните напитки, които са за пиене, пише в материала.

 

„В българския случай, за тези прахчета се разбра, след като Диона – популярна певица в страната – им направи реклама, представяйки ги за „алтернатива“ на енергийните напитки. След тази реклама здравното министерство и Комисията за защита на потребителите започнаха проверки по магазините, налагайки им тотална забрана за продажба“, разясниха за аудиторията си от редакцията на El Confidencial.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама