НОВИНИ


Симона Кьосовска за ФрогНюз: Бъдещето на модната индустрия е свързано с екологичната отговорност

1 2975 16.10.2024
Симона Кьосовска за ФрогНюз: Бъдещето на модната индустрия е свързано с екологичната отговорност
Симона Кеосовска

"Бъдещето на модната индустрия е свързано с иновации и екологична отговорност. Новите технологии, които намаляват отпадъците и въглеродните емисии, ще играят ключова роля. Дизайнерите ще бъдат все по-креативни в начина, по който използват ресурсите."


"Дрехите втора ръка не само удължават живота на текстила, но и играят ключова роля в опазването на околната среда. Всеки потребител, който избира да купува втора употреба, прави малка, но съществена стъпка към намаляване на отпадъците и спестяване на ресурси."

 

"Образованието играе ключова роля в тази посока. Ако в училищата се говори за устойчивост в модата, младите хора ще бъдат по-осъзнати и ще правят по-информирани избори. Организирането на специални събития и лекции с професионалисти от модната индустрия би било полезно за разпространението на тези идеи. Необходимо е да се провеждат лекции на тема устойчивото развитие на дрехите и тяхната екологична страна".

 

"Ако в учебните заведения се обсъжда как да се изграждат продукти от остатъчен материал и как да се използват, подрастващите ще проявят отношение към екологията на дрехите".

 

Това каза в интервю за ФрогНюз Симона Кьосовска, дизайнер, представител на модната индустрия и защитник на устойчивото пазаруване, който разглежда важността на дрехите втора употреба и техните екологични предимства.

 

Вижте цялото интервю:

Какви са предимствата на дрехите втора употреба от екологична гледна точка?

 

Дрехите втора ръка имат удължен живот, което означава, че не се превръщат в отпадък толкова бързо. Екологичният ефект е значителен – намалява се нуждата от производство на нови материали, което спестява ресурси и намалява емисиите на вредни вещества. Когато потребителите осъзнават този ефект и изискват качество и устойчивост от брандовете, това оказва пряко влияние върху пазара. Всяка закупена дреха втора ръка е малка, но съществена стъпка към опазване на околната среда.

Какви мерки трябва да се предприемат, за да се гарантира качеството на дрехите, които се предлагат?

 

Отговорността за гарантиране на качеството на дрехите е на инспектора, който проверява материалите и следи изработката по поточната линия до самото скрояване и ушиване. За съжаление, не всеки бранд инвестира достатъчно в проверка на дрехите. Необходимо е да има по-голям контрол върху качеството на производството. Дрехите втора ръка могат да бъдат качествени само ако първоначално са изработени с внимание, защото не всяка дреха може да издържи проверката на времето.



Каква роля играят социалните мрежи в популяризирането на устойчивата мода?

 

 

Социалните мрежи играят огромна роля в информирането на потребителите, разпространявайки информация за устойчивата мода и помагайки на хората да направят по-информиран избор. Онлайн присъствието дава възможност на брандовете да споделят ценности и да ангажират потребителите в каузи, свързани с опазването на околната среда. Визуалното представяне на дрехи помага на клиентите да видят как устойчивите продукти могат да бъдат стилни и иновативни.

Скептичен ли е българинът все още от купуването на дрехи втора ръка?

 

Има нотка на скептицизъм относно дрехите втора ръка, но този тренд не е толкова засилен. Вече има все повече контейнери за рециклиране и събиране на дрехи. В Англия, например, много магазини за втора употреба работят за благотворителност, а печалбите отиват за каузи.

Как смятате, може ли образованието в училищата да бъде подобрено в тази насока?

 

Образованието играе ключова роля. Ако в училищата се говори за устойчивост в модата, младите хора ще бъдат по-осъзнати и ще правят по-информирани избори. Организирането на специални събития и лекции с професионалисти от модната индустрия би било полезно за разпространението на тези идеи. Необходимо е да се провеждат лекции на тема устойчивото развитие на дрехите и тяхната екологична страна.

Виждате ли потенциал за създаване на партньорства с училища и университети?

 

Ако в учебните заведения се обсъжда как да се изграждат продукти от остатъчен материал и как да се използват, подрастващите ще проявят отношение към екологията на дрехите.





Какви иновации в дизайна на дрехите или производствения процес биха могли да спомогнат за намаляване на отпадъците?

 

Техники за изработка на дрехи с нулев отпадък (Zero Waste) целят да използват материала без изрезки. Също така, от излишните материали могат да се създават малки продукти или аксесоари. Друга тенденция е използването на рециклирани материали и органични или биоразградими суровини. 3D принтирането също е нововъведение, което може да намали отпадъците в производството.

Какво е отношението на потребителите в България към купуването на дрехи втора употреба?

 

Смятам, че все още има лека негативна асоциация, но тя намалява. Магазините не са толкова модернизирани в сравнение с тези в чужбина, но може да се направи повече за тяхната модернизация. В Швеция, например, почти всеки младеж купува дрехи втора ръка.

Как оценявате отношението на потребителите в България към дрехите втора употреба?

 

В България все още съществуват предразсъдъци относно дрехите втора ръка, но по-младите хора са много по-отворени към идеята. Много брандове и магазини представят дрехите втора ръка по модерен и привлекателен начин. Потребителите се интересуват все повече от произхода на дрехите си и как те влияят на околната среда.

Има ли конкретни примери от други държави, които ви вдъхновяват?

 

Швеция и Германия имат развита индустрия за дрехи втора ръка, където устойчивото пазаруване е част от културата. Там много от магазините за втора ръка работят с концепцията за благотворителност, а печалбите отиват за социални каузи.



Как смятате, че модната индустрия може да повлияе на обществото?

 

Модната индустрия играе важна роля в културната промяна. Когато известни брандове демонстрират ангажимент към устойчивост, те вдъхновяват потребителите да мислят по-сериозно за своите покупки. С времето потребителите ще започнат да ценят качеството и устойчивостта над количеството.

Какви технологии виждате, че се развиват в сферата на устойчивата мода?

 

 

Разработват се технологии за създаване на нови тъкани от рециклирани материали. Компании като Vive и Worn Again работят по проекти за рециклиране на текстил. Биоразградими тъкани, произведени от алтернативни източници, също стават все по-популярни.

Какво е бъдещето на модната индустрия в контекста на устойчивостта?

 

Бъдещето на модната индустрия е свързано с иновации и екологична отговорност. Новите технологии, които намаляват отпадъците и въглеродните емисии, ще играят ключова роля. Дизайнерите ще бъдат все по-креативни в начина, по който използват ресурсите.

 

Смятате ли, че големите модни марки могат да въведат повече устойчиви практики?


Да, те могат да намаляват вредните емисии при производството и да използват повече рециклирани материали. Тази година една от големите марки за спортни стоки използва 96 процента от полиестера си рециклиран.

Какви мерки могат да се предприемат за увеличаване на прозрачността в модната индустрия?


Увеличаването на прозрачността в модната индустрия е важна стъпка. Може да се въведе стандарт за етикетиране на дрехите, който да указва произхода на материалите и екологичния отпечатък на продукта. Брандовете трябва да предоставят информация за производствения процес и мерките за намаляване на негативното влияние върху околната среда.

 

Интервю на Бояна Маркова


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама