ПОЛИТИКА


Еди Рама нападна “българските приятели”, надявал се Северна Македония да не стане Южна Македония

2 2853 15.10.2024
Еди Рама нападна “българските приятели”, надявал се Северна Македония да не стане Южна Македония
Еди Рама БГНЕС

Премиерът на Албания Еди Рама подчерта позицията си по повод историческите спорове и бъдещето на Северна Македония и България, като призова за отговорност в регионалните отношения и процеса на европейска интеграция. Албанският премиер отново нападна България с манипулация за самоблокадата на Северна Македония по пътя към членство в Европейския съюз, предаде БГНЕС.


Днес се проведе втората междуправителствена конференция Албания-ЕС, на която беше отворен първия клъстер от преговорите "Основополагащи въпроси".



"Тъжно ни е и стотици пъти казвам, че нашите братя от Северна Македония все още не са успели да влязат в този етап от процеса, въпреки че бяха първи. Срам ме е, когато мисля за унижението на Северна Македония, която също смени името си. Заставам зад всичко, което съм казал за нашите български приятели, защото историята не може да бъде причина за стопиране на преговорите с която и да било държава", каза Рама на пресконференция.

 

Заяви още, че се надява Северна Македония да не се наложи "да стане Южна Македония".

 

"Различните виждания за това коя е майката на националните герои и с кого е правила любов, с кого са били свързани, когато са решили да се любят, са много интересни теми за историците. Това обаче не е част от всичко, което ни свързва, за да станем част от ЕС. Това не е атака срещу българските ни приятели, а нещо очевидно. Билатерализацията на пътя към ЕС е нещо отвратително. Когато правиш това само вредиш на тази държава", добави албанският премиер.

 

Албания и Република Северна Македония трябваше да започнат заедно преговори за членство в ЕС, но поради отказа на режима на Християн Мицкоски да изпълни задълженията си по преговорната рамка, РСМ бе отделена от Албания.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама