НОВИНИ


Николай Кръстев: Северна Македония взима дълъг отпуск от евроинтеграционния процес. Сред спонсорите на Мицкоски е и Вучич

3 2339 15.10.2024
Николай Кръстев: Северна Македония взима дълъг отпуск от евроинтеграционния процес. Сред спонсорите на Мицкоски е и Вучич
Николай Кръстев

"След идването на власт в Република Северна Македония на правителството на ВМРО-ДПМНЕ, изглежда се взима дълъг отпуск от евроинтеграционния процес". Това каза журналистът и международен анализатор Николай Кръстев в студиото на "Денят на живо" по NOVA NEWS.


"Политиката на новите управляващи в Скопие води Северна Македония не към ЕС, а към "сръбския свят", дирижиран от Белград. Сърбия през новото правителство в Скопие направи така, че Северна Македония да спре изграждането на Коридор 8, но това няма как да стане", посочи още той.

 

"Управляващите се притесняват, че българите ще се превърнат в политически проблем за страната, но това няма да се случи. Сред спонсорите на Мицкоски е и Вучич", допълни той.





"Скопие остана встрани именно заради политиката на новото управляващо мнозинство. Какво пречеше българите да бъдат вкарани в Конституцията? Пречи само югославският индоктринизъм в главите на новата власт. ЕК има рамка - предложението на Париж. Евроинтеграцията на РС Македония ще остане пълна с желание в устата на Мицкоски, но реалните действия ще бъдат съвсем други", коментира той.

 

Според него Коридор 8 е стратегическа цел на ЕС и е парадигмата, около която ще се строят българо-македонските, но и българо-албанските отношения. "Албания има много силен адвокат в лицето на Италия. Почти всеки втори албанец знае италиански, те са съседни държави с история в културен и бизнес план. Затова не е чудно, че Албания избра да сключи споразумение за мигрантите точно с Италия", обясни Кръстев.

 

В Люксембург днес се състоя втората Междуправителствена конференция ЕС - Република Албания, с която по същество започнаха преговорите за членство на страната.

 

Албания и Република Северна Македония трябваше да започнат заедно преговори за членство в ЕС, но поради отказа на режима на Християн Мицкоски да изпълни задълженията си по преговорната рамка, РСМ бе отделена от Албания.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама