НОВИНИ


Министрите на Германия, Франция и Полша призовават Грузия за свободни и честни избори в контекста на евроинтеграцията

1 2200 15.10.2024
Министрите на Германия, Франция и Полша призовават Грузия за свободни и честни избори в контекста на евроинтеграцията

Министрите по европейските въпроси на Германия, Франция и Полша – Анна Люрман, Бенжамен Хадад и Адам Шлапка – призоваха грузинските власти да осигурят провеждането на свободни и честни избори, отразяващи стремежа на грузинските граждани за присъединяване към Европейския съюз.


В отворено писмо, цитирано от Франс прес, министрите изразяват загриженост относно европейското бъдеще на Грузия преди парламентарните избори, насрочени за 26 октомври. Писмото е озаглавено "Европейското бъдеще е във вашите ръце"/

 

Грузия е разделена между руското и западното влияние. На предстоящите избори се очаква близка надпревара между консервативната проруска управляваща партия и проевропейските опозиционни сили. Според АФП, именно спорните законодателни инициативи на управляващата "Грузинска мечта" са затруднили процеса на присъединяване към ЕС.

 

Преди няколко дни председателят на грузинския парламент обнародва противоречив закон, ограничаващ правата на хората с различна сексуална ориентация. С този ход "Грузинска мечта" затвърди своя консервативен курс, след като през лятото бе прието законодателство за контрол над "чуждестранните агенти", сходно с мерките, прилагани в Русия. Министрите от Германия, Франция и Полша посочват в писмото си, че процесът по присъединяване на Грузия към ЕС, залегнал в конституцията на страната, е бил спиран именно заради текущите политики.

 

Европейските министри осъждат "пропагандата, кампаниите за дезинформация и откровените лъжи", които, по техни думи, се използват от някои грузински политици срещу Запада.

 

"Нека бъдем ясни: очакваме с нетърпение да ви приемем в нашето европейско семейство - като член на ЕС", се казва в обръщението на тримата европейски политици към грузинските граждани. Те подчертават, че Грузия е европейска, плуралистична и демократична страна с многостранна политическа сцена, активно гражданско общество и разнообразен медиен пейзаж. Министрите напомнят, че през 2023 г. Грузия получи статут на кандидат за членство в ЕС и подчертават, че "вратата е отворена и ще остане отворена".

 

"Грузинците трябва да могат да избират бъдещето, което искат за себе си, за своите деца и за децата на своите деца. Надяваме се, че това ще бъде изборът на европейското бъдеще за Грузия. Бъдещето на Грузия е във вашите ръце", завършват съвместното си писмо министрите от Германия, Франция и Полша.

Русия, от своя страна, обвини Запада в намеса в изборите в Грузия, отбелязва АФП.

 

На 10 октомври министрите на външните работи на Франция Жан-Ноел Баро, Германия Аналена Баербок и Полша Радослав Шикорски излязоха с общо изявление, в което призоваха грузинските власти да гарантират, че предстоящите избори ще бъдат свободни и честни. "Надяваме се, че грузинското правителство ще се ангажира отново с изпълнението на приоритетите за реформи, определени от статута на страната като кандидат за членство в ЕС“, подчертаха те и добавиха, че са готови да продължат да подкрепят грузинското общество по пътя към европейското бъдеще.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама