НОВИНИ


Финансова инспекция разкри злоупотреби с 127 хиляди лева в Националната компания индустриални зони

2 2339 15.10.2024
Финансова инспекция разкри злоупотреби с 127 хиляди лева в Националната компания индустриални зони

Агенцията за държавна финансова инспекция разкри злоупотреби с пари на държавното дружество Национална компания индустриални зони (НКИЗ), които са били използвани за лични луксозни покупки, включително бижута и парфюми. Инспекцията показа, че в периода юни 2019 – юли 2023 г. членове на борда на директорите на компанията са изразходвали неправомерно близо 127 хиляди лева, представяйки ги като представителни разходи. По-голямата част от тези средства са били върнати по време на проверката.


В борда на директорите през разглеждания период са работили 17 души, при почти всички от които са установени нарушения. Най-сериозните случаи са свързани с изпълнителния директор Антоанета Иванова – Барес, която вече е напуснала поста. Тя изпрати становище до БНТ, в което посочва, че всички отчети за разходите са били одобрени от принципала на дружеството – Министерството на икономиката. Иванова подчерта, че по време на нейното управление са привлечени инвестиции за над 900 млн. лв. и е върнала обратно сумата, която е била изразходвана за представителни нужди, за да предотврати спекулации с името си и уронване на престижа на компанията.

 

Настоящият Съвет на директорите на НКИЗ заяви пред БНТ, че не разполага и не предвижда представителни разходи.

Ето и цялата позиция на Антоанета Иванова – Барес:

 

"Във връзка с появили се публикации, които неправомерно замесват името ми в закононарушения, категорично заявявам, че всеки лев е разходван по установени вътрешни правила и законите на страната. Дружеството е изготвяло всички финансови отчети и те са заверени от одитор. Всички отчети са приети и одобрени от принципала на дружеството. Същото е проверявано и от НАП и различни одитни органи. Всички действия по управление са своевременно докладвани на принципала.

 

Като юрист, винаги съм спазвала буквата на закона, а като мениджър е било важно развитието и просперитета на дружеството, което съм ръководила, както и привличането на инвеститори в неговите подразделения. Съвместно с екипа на НКИЗ работихме по изготвянето на Закон за индустриалните паркове и неговото приемане. В годините на моето управление дружеството се е позиционирало като ключов фактор в привличането на чуждестранни и български инвеститори. Привлечени са инвестиции над 900 млн. лв., а дружеството всяка година е на сериозна печалба, като само последната година от моето управление, 2022 г., е в размер на над 11 млн. лв. За да няма спекулации с името ми, както и уронване на престижа на компанията, за която работих повече от десетилетие, още през лятото съм превела по надлежния ред обратно на дружеството сумата, която е разходвана за представителни разходи.

 

Възстановяването на суми за направени представителни разходи е изискано и от всички останали членове на Съвета на директорите в периода 2019 – 2023 г. Сред тях са: г-жа Добринка Вичева – началник кабинет на министър Богдан Богданов, г-жа Андреана Премянова – председател на СД, г-н Константин Палавеев – изпълнителен директор и член на СД, и други. Буди интерес защо в доклада няма констатации, че не е събрана неустойка за забавяне изпълнението на важен инфраструктурен проект, чиято забава е констатирана още миналото лято с доклад на строителния надзор. Непотърсената неустойка ощетява дружеството с хиляди левове."


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама